Egyhetes késéssel, de hazaért az első teljesen privát űrmisszió a Nemzetközi Űrállomásról

2022. április 25. – 21:11

Egyhetes késéssel, de hazaért az első teljesen privát űrmisszió a Nemzetközi Űrállomásról
Fotó: Axiom Space

Másolás

Vágólapra másolva

Eredetileg valamivel több, mint egyhetes lett volna az első, teljesen privát űrmisszió a Nemzetközi Űrállomásra, az Axiom Space által indított Ax-1 négyfős legénysége viszont végül több mint két hetet maradt az ISS-en, mert a rossz időjárási körülmények és egyéb tényezők, például egy orosz űrséta miatt folyamatosan el kellett halasztani a visszatérésüket.

A négyfős legénység tagjai közül hárman, egy amerikai, egy kanadai és egy izraeli üzletember így lényegében a dupláját kapta a pénzéért, így biztosan kevésbé fáj nekik az a fejenként 55 millió dollár, amit az útért fizettek. A NASA korábban jelezte, hogy a késedelem miatt nem számláznak ki extra költséget az Axiomnak.

A küldetés a SpaceX segítségével jött létre, a legénység ugyanis a Dragon kapszulában jutott el a Nemzetközi Űrállomásra az április 8-i indulás után, majd ebben csobbantak bele a tengerbe Florida mellett, ahol aztán begyűjtötték őket.

Az Ax-1 küldetés volt a hatodik emberi misszió az ISS felé, amiben a SpaceX segédkezett, egyben az első, aminél a teljes legénységet civilek alkották – igaz, a legénység egyik tagja, a parancsnok Michael López-Alegría amellett, hogy az Axiom alkalmazásában áll, komolyabb űrhajós tapasztalattal is rendelkezik, húszéves pályafutása alatt összesen tíz űrsétát hajtott végre, és 215 napot töltött a világűrben az Ax-1 előtt. Rajta kívül Larry Connor, Mark Pathy és Eytan Stibbe mentek még az űrbe – Pathy magyar felmenőkkel is bír, a családi szállítmányozó cégüket alapító nagyapja és annak testvére, Ladislav és Ernest Pathy Magyarországról vándoroltak ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!