Három milliárdos utassal elindult az első teljesen privát űrexpedíció a Nemzetközi Űrállomásra

2022. április 8. – 20:07

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken elindult az első teljesen privát, Nemzetközi Űrállomásra tartó űrmisszió az Axiom Space nevű startup négytagú legénységével – jelentette az AFP.

A NASA üdvözölte a partnerséget, és kulcsfontosságú lépésnek nevezte abban a folyamatban, amelyben a világűr „alacsony Föld körüli pálya” néven ismert részét inkább kereskedelmi céllal hasznosítják, ezzel párhuzamosan az ügynökség a világűr mélyebb rétegeit feltáró, ambiciózusabb törekvésekre összpontosíthat.

A SpaceX Falcon 9 rakétája a Crew Dragon Endeavor kapszulával a Kennedy Űrközpontból indult pénteken. Az Axiom-1 névre keresztelt küldetés parancsnoka Michael Lopez-Alegria volt NASA-űrhajós, aki 20 éves pályafutása során négy űrutazáson vett részt, és legutóbb 2007-ben járt az ISS-en.

Az utasok hárman vannak: Larry Connor amerikai ingatlanbefektető, Mark Pathy kanadai befektető és filantróp, valamint Eytan Stibbe izraeli volt vadászpilóta, befektető és filantróp.

A jegyek ára 55 millió dollár (több mint 19 milliárd forint) volt, ezért cserébe nyolc napot tölthetnek az utasok az űrállomáson. Az Axiom azt mondja, a mostani misszió nem sorolható abban az értelemben az űrturizmus kategóriába, ahogyan a médiában megjelent hasonló utak (a Blue Origin és a Virgin Galactic fizetős űrutazásai). Azért nem, mert az ISS fedélzetén kutatási projekteket fog végrehajtani a négytagú csapat, többek között az MIT egyik új technológiai fejlesztését teszteleik. Olyan intelligens „cserepekről” van szó, amelyek robotrajokat alkotnak, majd önszerveződő módon állnak össze űrarchitektúrává.

Egy másik kísérletben rákos őssejteket használnak mini tumorok növesztésére, majd a mikrogravitáció gyorsított öregedést eredményező környezetét kihasználva azonosítják a tumorok korai változásait. Az így szerzett tapasztalatokkal javulhat a rák korai felismerésének esélye a Földön.

„A különbség az, hogy a mi embereink nem azért mennek fel oda, hogy lebegjenek nyolc napon át, fényképezkedjenek, és nézzenek kifelé a kupolából” – mondta Derek Hassmann, az Axiom Space üzemeltetési igazgatója az újságíróknak a start előtti tájékoztatón.

Stibbe a kutatómunka mellett azt tervezi, hogy megemlékezik barátjáról, Ilan Ramonról, Izrael első űrhajósáról, aki a 2003-as Space Shuttle Columbia katasztrófájában halt meg. (Az űrhajó a visszatéréskor szétesett.) Ramon űrnaplójának fennmaradt lapjait, valamint a gyermekeitől kapott emléktárgyakat Stibbe elviszi az állomásra.

Az Axiom legénysége az állomás jelenlegi legénységével együtt fog élni és dolgozni: három amerikai és egy német tartózkodik most az amerikai oldalon, és három orosz az orosz oldalon. Az ISS egyébként már csak egy szűk évtizedig létezik a tervek szerint, a NASA 2031-ben nyugdíjazná.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!