Szél koptatta, sós víz marta a Mars kőzetét egykoron

2022. március 11. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

Szél koptatta, és sós víz borította a marsi felszín egy részét valamikor, erre jutottak a kínai tudósok, miután kiemelezték a Csu-zsung marsjáró által küldött adatokat, melyeket az első 60 marsi napjáról, 450 méter megtételével gyűjtött, írja az MTI.

A Nature Geoscience című folyóiratban a napokban megjelent tanulmány szerint az északkelet-kínai Harbin Műszaki Egyetem kutatócsoportja a marsi kőzetet a rover kameráinak felvételei alapján tanulmányozta, és megállapította, hogy a marsi talaj

„nagy teherbírású és a szélerózióra utaló kohézióval rendelkezik. A képeken megfigyelt gerincek, hullámok és erodált kráterek a kutatók szerint arra utalnak, hogy a területet hosszú időn keresztül a szél pusztította.”

A szélerózió mellett a kutatók olyan kőzetmintákat is észrevettek, amelyek a tanulmány szerint a sós vízzel való kölcsönhatásra utalnak.

A Csu-zsung 2021. május 15-én szállt le az Utopia Planitián, a Mars északi féltekéjén található hatalmas síkságon. Azóta felszíni kőzetmintákat gyűjtött és képeket készített.

Az Utopia-síkság korábbi kutatások szerint vulkanikus terület, amelynek felszíni korát több mint 3 milliárd évre becsülik. A múltban nagy mennyiségű folyékony víz vagy jég lehetett azon a területen.

A kutatók eredményei további új ismereteket nyújthatnak a bolygó felszínének történetéről és a Mars északi síkságainak fejlődéséről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!