Meghalt a férfi, aki elsőként kapott genetikailag módosított disznószívet

2022. március 9. – 19:00

Másolás

Vágólapra másolva

A halálos szívbeteg David Bennetten januárban végezték el a szívátültető műtétet, két hónapig élt a genetikailag módosított sertésszívvel, néhány napja viszont romlani kezdett az állapota, és kedden, 57 éves korában elhunyt, írja az MTI.

Bennett a Marylandi Egyetem kórházában hunyt el, a halál pontos okát nem közölték. Fia dicsérte a klinikát, hogy apjának felajánlották az utolsó reményt nyújtó beavatkozást, ami nélkül a férfi valószínűleg azonnal meghalt volna. Bennett emberi szívet nem kaphatott, gépek tartották életben, minden egyéb gyógyulási lehetőséget kimerítettek.

A család azt remélte, a műtét támogatja azokat az erőfeszítéseket, amelyekkel a szervhiányon akarnak segíteni.

„Reméljük, ez a történet a remény kezdetét, és nem a végét jelenti”

– idézte a kórház közleménye az ifjabb David Bennettet.

A január 7-i operáció után a páciens fia azt mondta az AP hírügynökségnek, apja tudta, nincs garancia arra, hogy működni fog a transzplantáció.

Az orvosok évtizedek óta keresik, hogyan lehetne állati szerveket használni életmentő átültetésekhez. Hasonló átültetések, az úgynevezett xenotranszplantációk, korábban kudarccal végződtek, mert a páciens szervezete gyorsan kilökte az állati szervet. Ezúttal a marylandi sebészek genetikailag módosított sertésszívet használtak, ami annyit tesz, hogy a tudósok eltávolították azokat a sertésgéneket, amelyek a rendkívül gyors kilökést előidézték, és emberi géneket ültettek be, hogy segítsenek a szervezetnek a szív befogadásában.

Eleinte működött a sertésszív, a kórház rendszeresen közleményt adott ki, hogy Bennett lassan gyógyul. Februárban egy videót is közzétettek, ahol a férfi a Super Bowlt nézte kórházi ágyából, miközben a fizioterapeutával dolgozott.

Bennett lényegesen tovább élt a genetikailag módosított sertésszívvel, mint az előző mérföldkőnek számító transzplantáció alanya, egy kaliforniai csecsemő, aki 21 napot élt páviánszívvel 1984-ben.

Óriási az igény a beültethető szervek más forrásaira. Tavaly több mint 41 ezer átültetést végeztek az Egyesült Államokban, köztük mintegy 3800 szívátültetést. Ennek ellenére több mint 106 ezren várnak az országban szervekre, ezrek halnak meg, mielőtt hozzájutnának, újabb ezreket fel sem tesznek a listára, mert nem látnak esélyt. A

A sertésszívbillentyűk beültetése már elterjedt, októberben pedig New York-i sebészek bejelentették, hogy sikeresen ültettek be sertésvesét emberbe, azonban a páciensnél ekkor már beállt az agyhalál, felépülésére nem volt remény.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!