Antidepresszáns és fájdalomcsillapító fordul elő a legnagyobb koncentrációban a budapesti agglomeráció patakjaiban

2022. március 2. – 15:10

Másolás

Vágólapra másolva

Két éven át vizsgálta a budapesti agglomeráció kisebb vízfolyásainak gyógyszerszennyezettségét az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont kutatócsoportja, és azt állapította meg, hogy a patakok vizében és az üledékekben kimutatható gyógyszerkoncentrációnak humánegészségügyi kockázata nincs, azonban egyes hormonszármazékok, gyulladáscsökkentők, antiepileptikumok környezeti kockázatot jelenthetnek a vizes élőhelyekre nézve – közölte az ELKH.

Világszerte komoly problémát jelent, hogy még a legkorszerűbb tisztítók sem képesek minden, a vízi ökoszisztéma számára káros hatóanyagot maradéktalanul eltávolítani, ezért a tisztított szennyvíz bevezetése esetén megnövekedhet a nano- és mikroszennyezők, például a gyógyszermaradványok koncentrációja a kis vízfolyásokban – közölték.

A kutatás során 26 különböző vízfolyásában, összesen 75 mintavételi helyen 141 darab víz- és üledékmintát vettek, és ezekben 111 gyógyszermaradvány jelenlétét keresték. A laboratóriumi elemzés során a vizes fázisban 81, míg az üledékben 62 féle gyógyszermaradvány jelenlétét mutatták ki, a vízben az antidepresszáns karbamazepin volt a leggyakrabban azonosított hatóanyag, míg az üledékben a fájdalomcsillapító lidokain fordult elő a legtöbbször.

A vízben a legmagasabb koncentrációkat az antiepileptikum lamotrigin és a koffein esetében detektálták, míg az üledékekben a karbamazepin és a főként nyugtatóként alkalmazott tiaprid mutatott kiugró értékeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!