A Harry Potter-sorozat házimanójáról nevezték el a chesteri állatkertben született földimalacot

2022. február 20. – 19:31

Másolás

Vágólapra másolva

A Harry Potter-sorozat házimanójáról, Dobbyról nevezték el az év elején a chesteri állatkertben született földimalacot. Az Afrikában őshonos földimalac fogságban egészen ritkán szaporodik, Európában mindössze 66, a világ állatkertjeiben pedig összesen 109 földimalac él – írja a chesteri állatkert honlapja.

A lógó fülei után Dobbynak keresztelt nőstény példány január 4-én jött világra, de csak februárban mutatták be a látogatóknak. Az állatkert 90 éves történetes során most először született náluk földimalac. Dave White, az állatkert egyik vezető állatgondozója szerint Dobby születése valódi mérföldkő az állatkert történetében Azt is elmondta, hogy a földimalac szülők hírhedtek arról, hogy kissé ügyetlenül bánnak az újszülöttjeikkel, ezért a gondozók egy speciális inkubátorban vigyáznak a borjúra, és néhány óránként meleg tejjel etetik – írja a BBC.

„A borjú ezután a napot azzal tölti, hogy összebújik a mamával az odújában, és mindketten remekül megvannak együtt” – mondta White. A földimalacok természetes élőhelye a Szaharától délre található. Táplálékukat éjszaka keresik, a hosszú orrukkal és kifinomult szaglásukkal már messziről kiszimatolják a hangyákat és termeszeket. A termeszvárakat az éles karmaikkal tépik fel, majd a ragacsos nyelvükkel falják be a rovarokat.

A mezőgazdaság térnyerése miatt egyre inkább csökken a természetes élőhelyük mérete, ami konfliktusba sodorja őket a helyi farmerekkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!