Ausztrália hivatalosan is a veszélyeztetett fajok közé sorolta a koalákat

2022. február 11. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalosan is a veszélyeztetett állatfajok közé tartoznak az Ausztrália keleti részén őshonos koalák, írja a France24. Az elmúlt 20 évben annyira megcsappant a koalapopuláció, hogy félő, hamarosan teljesen kihalnak.

Az elmúlt évtizedekben számos természetes és emberi jelenség veszélyezteti a koalák életét, mint a bozóttüzek, a földirtás, a szárazság és különböző járványok. A veszélyeztetett besorolásnak köszönhetően mostantól sokkal nagyobb védelmet kell garantálni a koaláknak Ausztráliában.

Fotó: PETER PARKS / AFP
Fotó: PETER PARKS / AFP

Az ausztrál kormány korábban be is jelentette, hogy 36 millió dollárt költenek a koalák természetes élőhelyeinek rendbehozására. A koalák számát nehéz megbecsülni, de egyes számítások szerint 20 év alatt szinte megfeleződött a populáció. Amíg 2001-ben még 185 ezer koala élhetett szabadon, ez a szám 2021-re 92 ezerre csökkent.

Az állatvédők szerint az ausztrál kormány a felelős a helyzetért, hiszen koalaszaporulat csökkenésére már korábban felhívták a figyelmet, mégis hozzájárultak ahhoz, hogy 25 ezer hektárnyi olyan területet dózeroljanak le, ahol koalák is élnek. Ezeken a területeken rendszerint bányákat, lakóépületeket, mezőgazdasági földeket hoztak létre, vagy átálltak fakitermelésre. Szakértők szerint a végső lökést a 2019-2020-as nagy ausztrál bozóttüzek adtak meg, ami számos koalának pusztította el a természetes élőhelyét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!