Tűzgömb húzott el Magyarország fölött csütörtök este

2022. február 10. – 22:50

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök este újabb fényes tűzgömb húzott el Magyarország fölött. A jelenség 19 óra körül volt látható – számolt be erről a Magyar Meteoritikai Társaság (MMT).

Tűzgömbnek azokat a meteorokat nevezik, amelyek fényessége eléri vagy meghaladja a Vénusz fényességét, a -5 magnitúdót. A mostani jelenséget az MMT által üzemeltetett Magyar Tűzgömbkamera Hálózat (MTH) bajai, bükki, győri és zalaegerszegi teljes égboltkamera állomásai rögzítették, köszönhetően annak, hogy az ország felett derült volt az ég.

A Magyar Meteoritikai Társaság bajai és győri kameráinak felvételei 2022. február 10-én – Forrás: Magyar Meteoritikai Társaság (MMT)
A Magyar Meteoritikai Társaság bajai és győri kameráinak felvételei 2022. február 10-én – Forrás: Magyar Meteoritikai Társaság (MMT)

„A hullást nagyjából öt másodpercen keresztül lehetett megfigyelni. A világűrből beérkező néhány deciméteres test körül a pálya első felén közel egyenletesen fénylett fel a több ezer Celsius-fokra gerjesztett plazmacsatorna. A csúcsfényesség környékén -6, -8 magnitúdó fényességet ért el a meteor, ami valamivel meghaladja a Vénusz bolygó legnagyobb fényességét. Ezt követően fényessége csökkent, miközben anyagdarabok szakadoztak le róla, ezt szaknyelven fragmentálódásnak nevezi” – írják.

Az elért legnagyobb fényessége miatt azt valószínűsítik, hogy a tűzgömb teljes anyaga elégett, elporladt a magaslégkörben.

Január-február hónapokban nem ritka a fényes tűzgömbjelenség, és csupán azért tűnhet úgy, hogy egyre több van belőlük, mert egyre jobban terjednek a modern, egész égboltot éjjel-nappal figyelő, monitorozó kameraállomások, mint amilyen az MTH hálózata is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!