Stratégiát váltott az Amazon, többé nem bizonygatják fizetett alkalmazottak Twitteren, hogy valójában jó a cégnél dolgozni

2022. január 27. – 16:43

Másolás

Vágólapra másolva

Végleg leállította az Amazon azt a marketingkampányát, melyben gondosan kiválogatott, külön ezért fizetett raktári alkalmazottak bizonygatták Twitteren, hogy valójában nagyszerű a cégnél dolgozni. A 2018 nyarán kezdődött kampányban a kiválasztott alkalmazottak pozitív üzeneteket osztottak meg és kategorikusan tagadták, hogy bármi probléma lenne az Amazonnál, a kezdeményezést azonban annyi kritika érte azóta, hogy a cég tavaly év végén még a nyomait is eltüntette az internetről – írja a Verge.

Az Amazon évek óta küzd már azzal, hogy valahogy javítson a renoméján, a folyamatosan növekvő cégnél ugyanis állandó probléma a munkaerőhiány, ami részben annak is köszönhető, hogy lassan univerzálisan elfogadott tény az, hogy a cég raktáraiban nem túl jó dolgozni. Más, hasonló raktárakhoz képest magasabb a sérülések aránya, a járvány kirobbanása óta pedig a szakszervezetek, a dolgozók és amerikai választott képviselők is kritikát fogalmaztak meg, mert úgy látták, az Amazon fokozott fertőzésveszélynek teszi ki az alkalmazottait. Emellett pedig olyan sztorik is előkerültek, mint hogy a dolgozóknak műanyag palackokba kell pisilniük, hogy teljesíteni tudják az előírt számokat, ami nem fest jó képet a cégről.

Ahogy arról az Intercept tavaly beszámolt, a cég megoldásainak egyike az volt a problémára, hogy kiválogatott egy csomó raktári alkalmazottat – leginkább a jó humoruk alapján –, akiknek aztán fizetett azért, hogy Amazon-nagykövetként Twitteren válaszoljanak „a céget érő hazugságokra”. A fentebb említett műanyag palackos esetben például olyanokat kellett írniuk, hogy a sztori márpedig nem igaz, ők négy év alatt sosem láttak senkit palackba vizelni. Máskor arról számoltak be, hogy minden kolléga jó fej, remek a fizetés és a béren felüli juttatások is és közben nem felejtették el közbeszúrni, hogy nem trollok, csak lehetőségük van arra, hogy elmondják, milyen valójában az Amazonnál dolgozni.

Megint máskor pedig arra válaszul, hogy valaki a munkások kiszipolyozásának nevezte ami az Amazonnál zajlik (a sweatshop kifejezést használva, ami magyarra nagyjából izzadsággyárnak fordítható és a különösen rossz munkakörülményeket kínáló üzemekre használják), az egyik nagykövet annyit válaszolt, hogy minden munkahelyen szoktak izzadni az emberek.

Forrás: Know Your Meme
Forrás: Know Your Meme

A nagyköveteket könnyen fel lehetett ismerni arról, hogy a nevük mögött ott volt az FC Amazon Ambassador titulus, de az sosem derült ki, hogy pontosan hányan vannak. A Bellingcat korábbi anyagában legalább 53 aktív fiókot számolt össze, de mivel rendszerint ugyanazokat a dolgokat írták ki és ugyanazokat a képeket mellékelték a bejegyzésekhez, nem igazán lehetett megmondani, hogy hány ember áll a fiókok mögött. A nagykövetekről eleinte sokan nem hitték el, hogy tényleg az Amazonhoz tartoznak, annyira bizarrnak tűnt, hogy a cégnél komolyan gondolták, hogy ilyen üzenetekkel meg fognak győzni bárkit.

Belsős források szerint a kampánnyal az Amazon fejesei sem voltak megelégedve, állítólag ugyanis nagyon kevés embert értek el a bejegyzések. Ráadásul mikor egyértelművé vált, hogy ez tényleg az Amazon projektje, akkor sokan kamufelhasználókat hoztak létre FC Amazon Ambassador titulussal, ami csak tovább rontott a helyzeten. A Financial Times kereste az Amazont a program lelövésével kapcsolatban, de nem kaptak tőlük választ. A lap azt is hozzátette ugyanakkor, hogy a cég a jövőben tradicionálisabb módszerekkel, például raktárbejárásokkal próbálja majd meggyőzni az embereket arról, hogy nem sanyargatja az alkalmazottait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!