Ötperces művelettel parkolt le a Földtől 1,5 millió kilométerre a 11 milliárd dolláros űrtávcső

2022. január 25. – 09:49

Másolás

Vágólapra másolva

Elérte célállomását a James Webb űrteleszkóp hétfőn közép-európai idő szerint 21 óra körül. A Földtől mintegy másfél millió kilométerre öt percen át működtette hajtóműveit, hogy Nap körüli pályára álljon. A NASA közlése szerint a művelet a terveknek megfelelően haladt, írja az MTI.

A tudományos megfigyeléseket júniusban kezdi meg a NASA második igazgatójáról elnevezett teleszkóp az L2 Lagrange-pontból. Az L2 a Napot a Földdel összekötő egyenes meghosszabbításán, a Földtől nagyjából 1,5 millió kilométerre található. Innen vizsgálja a Naprendszer objektumait, és legalább öt-tíz éven keresztül készít korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket, bár a NASA legfrissebb becslése szerint akár 20 évre is elegendő lehet az űreszköz üzemanyaga.

Fotó: Bill Ingalls / NASA / AFP
Fotó: Bill Ingalls / NASA / AFP

A 7 tonnás James Webb űrteleszkóp teljesítménye százszor nagyobb, mint elődjéé, a Hubble űrteleszkópé, így nagy tükörátmérőjének és az infravörös tartományban végzett megfigyeléseinek köszönhetően a világegyetem hőskorába kalauzol el, a remények szerint információkkal szolgál az első csillagok és galaxisok kialakulásáról. A James Webb a világegyetem legkorábbi, 13 milliárd évvel ezelőtti – néhány százmillió évvel az ősrobbanás utáni – korszakát fogja feltárni.

A James Webb 6,5 méter átmérőjű főtükörrel és különösen terjedelmes – 21-szer 14 méteres – hővédő pajzzsal rendelkezik. Január elején nyitotta ki 6,5 méter átmérőjű, aranyozott, virág alakú tükrét, ami egyben az utolsó lépése is volt a távcső kicsomagolásának.

A szombaton kinyitott főtükröt a kutatók előszeretettel nevezik aranyszemnek (Golden Eye) is, nemcsak a színe miatt, hanem mert ez a valaha elindított legnagyobb és legérzékenyebb tükör. A Hubble-től eltérő módon infravörös tartományban kutató JWST a világegyetem legkorábbi korszakait, a galaxis születését, a friss csillagok létrejöttét és az exobolygókat kutatja majd. A távcső jelentőségéről, működéséről és eszközeiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!