Egy amerikai nő pert indított, mert az Instagramot és a Snapchetet teszi felelőssé 11 éves lánya öngyilkossága miatt

2022. január 22. – 08:43

Másolás

Vágólapra másolva

Beperli az Instagram anyacégét (Meta) és a Snapchatet üzemeltető vállalatot (Snap Inc.) egy connecticuti nő, mert szerinte a közösségimédia-platformoknak szerepük volt a lánya öngyilkosságában – írja a BBC.

A 11 éves Selena Rodriguez tavaly vetett véget az életének, a keresetben azt állítják, hogy halálát a közösségi média potenciálisan veszélyes tulajdonságai okozták. A Social Media Victims Law Center (SMVLC) – amely Selena édesanyja, Tammy nevében nyújtotta be a keresetet Kaliforniában – közleménye szerint a fiatal lány extrém szinten Instagram- és Snapchat-függő volt. Az anya többször elkobozta lányától a mobiltelefonját, hogy korlátozza a használatot, de ezzel is csak annyit ért el, hogy a gyerek elszökött otthonról, hogy máshol tudja folytatni.

A közlemény szerint Selena többször járt kezelésen függősége miatt. „Az egyik terapeuta, akinél járt, megjegyezte, hogy még soha nem látott olyan pácienst, aki ennyire függött volna a közösségi médiától”. A 2021. július 21-én elkövetett öngyilkossága előtt Selena állítólag hónapokig alváshiánytól és depressziótól szenvedett, különösen azután, hogy a koronavírus-járvány elkezdődött, és még több időt töltött a közösségimédia-platformokon.

A keresetben azt is állítják, hogy Selenát a neten többször megtalálták olyanok, akik szexuálisan kizsákmányoló tartalmak megosztását kérték tőle, amit meg is tett. Ezek a képek aztán kiszivárogtak, a lány iskolatársai pedig egymás között terjesztették, ami szerepet játszott Selena pszichés állapotának leromlásában és végső soron öngyilkosságában.

Az SMVLC szerint mindkét közösségimédia-óriás „tudatosan és szándékosan” hozott létre olyan termékeket, amelyek jelentős számú kiskorú felhasználójuk számára károsak, miközben nem nyújtanak megfelelő védelmet ezektől hatásoktól.

A BBC-nek küldött nyilatkozatában a Snap szóvivője azt mondta a BBC-nek, hogy a vállalat megrendülten értesült Selena haláláról, de nem kívánta konkrétan kommentálni a pert. „Semmi sem fontosabb számunkra, mint a közösségünk jóléte” – mondta hozzátéve, hogy a Snapchat segít az embereknek kommunikálni a barátaikkal „a hagyományos közösségimédia-platformokra jellemző nyilvános nyomás és összehasonlítgatási kényszer nélkül”. (A szóvivő arra utalhatott ezzel, hogy a Snapchaten célzott csoportok számára küldenek a felhasználók idővel eltűnő üzeneteket). A Meta – a Facebook és az Instagram anyavállalata – nem reagált a BBC megkeresésére.

A perre a közösségi média fiatalokra gyakorolt, esetlegesen káros hatásainak reflektorfénybe kerülése közepette került sor. Az amerikai törvényhozók és a közvélemény egyre inkább aggódik emiatt, különösen, mióta novemberben a Facebook korábbi termékmenedzsere, Frances Haugen nyilvánosan arról beszélt: a vállalat árt a gyerekeknek, de „nem fogja meglépni a szükséges változtatásokat, mert az emberek elé helyezi csillagászati profitját”.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!