Tarantulagyilkos parazitát neveztek el Jeff Danielsről

2022. január 19. – 18:27

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 1990-es szerepének köszönhetően tarantulagyilkos parazitát neveztek el Jeff Daniels színészről – a parazita ugyanúgy pókokat öl, ahogy Daniels karaktere tette az Arachnophobia – Pókiszony című filmben. A Tarantobelus jeffdanielsi névadói szerint innen jött a kapcsolat, semmi más nem indokolta, hogy az ismert hollywoodi színészről nevezzék el a fonálférgekhez tartozó fajt, ami a második (ismert) fonálféreg, amely tarantulákat fertőz meg.

Elsőre Daniels maga sem értette a fura névadást, a Phys cikke szerint tréfálkozva valami külső hasonlóságra gondolt. „Őszintén szólva, megtiszteltetés volt számomra, hogy tisztelegtek előttem és az Arachnophobia előtt. Mosolyogtam. És persze Hollywoodban addig nem is vagy igazán sikeres, amíg nem ismerik el a parazitológia területén dolgozók” – folytatta.

Magát a fajt még 2019 szeptemberében kezdték el vizsgálni a UC Riverside egyetem tudósai, akik arra jutottak, hogy a megfertőződés után a tarantulák furcsa viselkedést mutatnak, például lábujjhegyen járkálnak és nem esznek. A tarantula agyarait irányító függelékek is leállnak. A tarantulák egyébként viszonylag sokáig bírják táplálék nélkül, így a férgesedés után akár hónapokig is húzhatják, ám a parazita megjelenése egyet jelent a biztos halállal.

Parazitával fertőzött tarantula – Fotó: UC Riverside
Parazitával fertőzött tarantula – Fotó: UC Riverside
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!