Porvihar miatt takarékra állt a NASA Mars-szondája

2022. január 13. – 22:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai űrhivatal a héten bejelentette, hogy a Mars felszínén levő InSight szondája takarék üzemmódban áll napok óta. Az InSight január 7-én kezdte meg a csökkentett működést, miután porviharba került. A NASA hétfőn fel tudta venni a kapcsolatot a szondával, az eszköz tehát működik, de pár napot még biztosan pihenni fog. Az űrhivatal reményei szerint jövő héten újra visszaállíthatják a szondát normál működésre.

Az InSight számítógépes grafikán – Forrás: NASA
Az InSight számítógépes grafikán – Forrás: NASA

A marsi porvihar gyakori probléma a felszíni Mars-szondáknál, mert a por beteríti a szonda napelemeit, így az nem tudja feltölteni az akkumulátorát. Emiatt egy idő után az eszköz energiája el is fogyhat, és akkor végleg elnémul. Ez történt 2018-ban az akkor már régóta működő Opportunity marsjáróval is, aminek végül egy porviharsorozat okozta a vesztét. A NASA szerint ezúttal nem kell ilyesmitől félni, az InSight akkumulátora valószínűleg kitart, amíg a napelemek újra üzembe tudnak állni.

Az InSight 2018 novemberében szállt le a Marsra. A szonda főleg geológiai adatokat gyűjt, egyebek közt hőáramlási és szeizmológiai jellemzőket, és vizsgálataihoz a Mars talajába is belefúr. Eddigi felfedezései között például a marsrengések észlelése volt jelentős.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!