Átmenetileg késleltetheti a menstruációt a koronavírus elleni oltás, de a termékenységet nem befolyásolja

2022. január 7. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Enyhén késlelteti a nők menstruációs ciklusát a koronavírus elleni védőoltás, de a jelenség csak átmeneti, a kutatók szerint akár már a következő ciklusban visszaállhat a normális állapot – írja a Bloomberg egy friss amerikai kutatás alapján. A 2020 októbere és a 2021 szeptembere között végzett tanulmány során a kutatók a négyezer, 18-45 év közötti beoltott és oltatlan amerikai nő termékenységi adatait vizsgálták.

A kutatók az Egyesült Államokban jóváhagyott oltásokkal beoltott 2403 nő ciklusának adatait vizsgálták az oltás előtti három egymást követő hónapban és az oltás utáni három egymást követő hónapban, majd elemezték a fennmaradó hat egymást követő menstruációs ciklust is. A védőoltást megkapó nőknél átlagosan kevesebb mint egy nappal tolódott ki a ciklus, azokban a ritka esetekben pedig, amikor valaki a vakcina mindkét adagját egy ciklusban kapta meg, két nap volt az eltérés a megszokotthoz képest – olvasható az amerikai kutatásról szóló beszámolóban. Azt is leszögezték ugyanakkor a kutatásban, hogy az oltás csak a ciklus hosszára van hatással, a menstruáció időtartamát nem változtatja meg.

„Úgy tűnik, hogy ezek a hatások gyorsan, valószínűleg már az oltást követő ciklusban megszűnnek” – mondta Alison Edelman a portlandi Oregon Health and Science University szülész-nőgyógyász professzora. „Eredményeink megnyugtatóak, az oltások hosszú távon nem adnak okot aggodalomra és nem befolyásolják a termékenységet” – írta a kutatás vezetője. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozza az eltérést, a kutatás azonban segíthet eloszlatni azokat az utóbbi időben terjedő aggályokat, melyek szerint az oltások kiszámíthatatlanná teszik a nők menstruációs ciklusát.

A vakcinákról, a járvány ötödik hullámáról és az omikron variánsról ebben a Gyorstalpalóban olvashat bővebben.

Frissítés: A cikk eredeti verziójában tévesen az szerepelt, hogy a kutatás szerint az oltás után a nőknél megnőtt a menstruációs napok száma. A kutatás azt bizonyította, hogy a két ciklus között eltelt idő nőtt meg, a menstruáció hossza nem, a cikk szövegét ennek megfelelően módosítottuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!