Rejtélyesen eltűnő céges emailekkel tért vissza újév napján a Y2K-para

2022. január 4. – 05:14

Másolás

Vágólapra másolva

Elég fura lehet belegondolni abba, hogy ma már egyre kevesebben tudják, hogy mi volt az a Y2K, felnőttek, és lassan már gyerekük születik olyan embereknek, akik akkor születtek, amikor az ezredforduló előtt a dátumot elvétő számítástechnikai rendszerek okozta gazdasági összeomlás réme tartotta lázban az embereket. A katasztrófát sikerült elkerülni, és bár 2010-ben előfordult egy hasonló, egész nagy volumenű probléma – akkor a binárisan kódolt decimális és a hexadecimális kódolás akadtak össze –, ez már nem épült be komoly krízisként a köztudatba.

Ezek után kevés emberi újévi bingóján szerepelt, hogy 2022-ben megint visszatérhet a Y2K-para, mégis valami ilyesmi történt: a Microsoft vállalati levelezésért felelős rendszere, az Exchange ugyanis egy, a dátummal összefüggő hiba miatt megadta magát, és egy rakás levelet kárhoztatott arra, hogy virtuális limbóban lebegjenek a kézbesítés helyett. A stílusosan Y2K22-nek keresztelt hibát a Microsoft már meg is oldotta, a céges rendszergazdáknak azonban így is okozhatott pár kellemetlen percet a dolog – írja a Verge.

Ahogy azt a Bleeping Computer is megírta, az igazán lelkiismeretes rendszergazdáknak már elsején feltűnt, hogy a Microsoft Exchange szerverei nem továbbítják a beérkező emaileket, a hibaüzenetekből pedig az is kiderült, hogy a problémát az új dátum okozza. Az Exchange a FIP-FS vírusirtó verziószámának ellenőrzésénél bukott el, ami az újévben túl nagy szám lett ahhoz, hogy az eddigiekhez hasonló módon tárolják. Egészen pontosan az történt, hogy az Exchange továbbra is egy előjeles 32 bites egész számban (signed int32) akarta tárolni a dátumot, ebben a formátumban azonban a 2 147 483 647-es érték a legnagyobb.

Az új frissítés miatt viszont ennél nagyobb lett a verziószám, a Microsoft ugyanis az első két számban jelzi az évet, ez pedig most 21 helyett 22-re módosult.

Így aztán minden egyes ellenőrzési kísérletnél hibát jelzett a rendszer, a vírusirtó összeomlott, a levelek pedig továbbra is csak várakozhattak arra, hogy kézbesítse őket valaki. Mint azt a Microsoft később megírta, az Exchange Server 2016-ot és a 2019-et érintő probléma nem magának a vírusirtónak a hibája, így attól sem kell tartani, hogy biztonsági problémák merülnének fel. Azt persze hozzá kell tenni, hogy a problémára kezdetben csak az jelentett megoldást, hogy a rendszergazdák letiltották a vírusirtót, ami kétségtelenül kockázatos lépés.

Ilyen hibaüzenetekkel találkozhattak azok, akik megpróbálták kideríteni az eltűnt levelek rejtélyét. Forrás: Microsoft
Ilyen hibaüzenetekkel találkozhattak azok, akik megpróbálták kideríteni az eltűnt levelek rejtélyét. Forrás: Microsoft

A cég azóta egy végleges megoldással is frissítette a vonatkozó blogposztját, ami a vírusellenőrzés kikapcsolása nélkül is működésre bírja a céges levelezést. Mint írták, ha valaki átmenetileg ki is kapcsolta a vírusirtót, ezután nyugodtan visszakapcsolhatja. A posztban egy automatikus és egy kézi megoldás is szerepel (ide kattintva lehet megtalálni ezeket, ha valakinek esetleg szüksége lenne rájuk), az azonban fontos, hogy egyelőre mindkettőhöz szükség lesz a rendszergazda beavatkozására, magától nem fog megjavulni a helyzet.

Mindez az érintett vállalatok méretétől függően több időt is igénybe vehet, mert minden szervert egyenként helyre kell állítani. Ha sok levél ragadt bent a rendszerben, akkor arra is várni kell majd valamennyit, hogy ismét megérkezzenek a levelek. A Microsoft azt is hozzátette, hogy ugyan az új, 2112330001-es verziószám a nem létező, december 33-i dátumot jelöli, nem kell aggódni – ugyan hosszú távon szeretnék megoldani ezt az anomáliát, a vírusirtó egyelőre ebben a változatban fogja majd kapni a frissítéseket.

Ahogy egyébként arra egy, a problémát taglaló Reddit-posztban is rámutattak, a Microsoft egészen 2043-ig odázhatná el a problémát, ha előjel nélküli egészként tárolná a verziószámot, itt ugyanis 4 294 967 295 a felső limit. Ez viszont hosszú távon nem jelentene megoldást, egyrészt mert össze tudná zavarni az időkülönbséget számoló programokat, másrészt pedig mert már 2038-ban jelentkezhet egy újabb, hasonló probléma, ami a Unix típusú operációs rendszereket és a C-ben, illetve C++-ban fejlesztett programokat érintheti majd.

Ezekben a legkésőbbi ábrázolható időpont 2038. január 19., kedd, 03:14:07, ezután a dátum évtizedekkel korábbi állapotra ugrik vissza, pont úgy, mint 2000-ben. A 64 bites architektúrát használó rendszereknél ez a probléma nem áll fenn, ott 292 milliárd évet kell még várni hasonló körbefordulásra. Bár az átállás már javában zajlik, több mint valószínű, hogy 2038-ig nem sikerül majd minden gépet és 32 bitben íródott kódot lecserélni. Addig persze van még 16 év arra, hogy a szakértők megoldják a problémát, úgyhogy halálra aggódnia magát azért még senkinek nem kell ezen. Pláne annak fényében, hogy a mostani problémát mennyi ideig tartott megoldani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!