Egy pillanatra a frászt hozta a NASA-ra szilveszterkor a 11 milliárd dolláros űrteleszkóp

2022. január 2. – 11:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ünneplés helyett komoly munkával telt az év utolsó napja a NASA-nál, javában zajlik ugyanis a 11 milliárd dollárból készült, december 25-én fellőtt James Webb űrteleszkóp (JWST) űrbéli kihajtogatása, amelyet a földi személyzet vezényel több százezer kilométeres távolságból. Az év utolsó napján, december 31-én komoly mérföldkőhöz érkezett el az űrtávcső, sikerült ugyanis kinyitni a JWST műszereit védő napernyőt, bár a folyamat egyáltalán nem volt izgalommentes.

Az egyik tartókar kieresztése előtt ugyanis nem aktiválódtak azok a kapcsolók, melyek a fóliát takaró védőréteg eltávolítását jelezték volna, így a kritikus, rendkívül érzékeny folyamatot felügyelő mérnököknek egyéb forrásból, hőmérséklet- és mozgásszenzorok segítségével kellett meggyőződniük arról, hogy a védőréteg gond nélkül levált a napvédő pajzsról.

Amennyiben ez nem történt volna meg, az a küldetés végét jelenthette volna a négyből két, de akár az összes műszer számára is. Bár a szenzorok alapján úgy tűnik, hogy a védőfólia legördülésének hibája ellenére is jól nyíltak ki a fóliák – ezt december 31-én erősítette meg a NASA –, de erről csak később, a hűtés folyamán bizonyosodhatnak meg végleg.

A december 30-31-i műveletek során kiengedték a két tartókart, a két művelet 3-3 óráig tartott, majd 107 membránkioldó eszköz vette át a főszerepet. Ezek mindegyikének működnie kellett ahhoz, hogy az öt, rendkívül vékony, kaptonból álló védőréteg elnyerhesse az űrteleszkóp semmivel össze nem téveszthető végső formáját.

A NASA megfeszített munka után január 1-jére pihenőnapot rendelt el, ami után 2-án a napernyő kifeszítésével folytatódnak a munkálatok. Ez legalább két napig tart majd, de ha szükség van rá, a NASA akár lassíthatja is a folyamatot. A feszítés során a rendkívül vékony, a Nap felőli oldalon 0,05 milliméteres vastagságú fóliarétegek kerülnek végső állapotukba.

Ahogy a Rakéta.hu írja, a JWST árnyékolójának üzembe helyezése a legbonyolultabb ilyen jellegű munka, amivel a NASA valaha megpróbálkozott, lényegében ezen múlik a küldetés sikere, mert ha az árnyékoló nem a megfelelő módon nyílik ki, a James Webb eszközei nem tudnak megfelelő mértékben lehűlni, és így a feladatukat sem tudják ellátni.

A James Webb űrtávcső magyar idő szerint vasárnap délelőtt félmillió mérföldre, vagyis több mint 800 ezer kilométerre távolodott el a Földtől, ezzel a tervezett út 55%-ánál jár. A távcső útját és a kinyitásának fázisait itt lehet követni.

A 14 év csúszással fellőtt, végül közel 11 milliárd dollárba kerülő James Webb űrtávcső (JWST) a Hubble kvázi utódjaként felbecsülhetetlen tudományos munkát végez majd a Földtől 1,5 millió km-re található úgynevezett L2 Lagrange-pontban. A Hubble-től eltérő módon infravörös tartományban kutató JWST a világegyetem legkorábbi korszakait, a galaxis születését, a friss csillagok létrejöttét és az exobolygókat kutatja majd. A távcső jelentőségéről, működéséről és eszközeiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!