Hamarosan jön az új HDMI-szabvány, pedig jelenlegi formájában a mostaninak sincs semmi értelme

2022. január 2. – 18:08

Hamarosan jön az új HDMI-szabvány, pedig jelenlegi formájában a mostaninak sincs semmi értelme
Forrás: MacFormat Magazine / Contributor / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Nemrég egy, a hamarosan kezdődő CES előtti tájékoztatón derült ki, hogy hamarosan ismét új funkcióval bővül napjaink egyik legnépszerűbb csatlakozófelülete, a HDMI, amivel egy nagyon leegyszerűsített példával élve a játékkonzolunk besegíthet majd a tévénknek a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítésénél, hogy még szebb legyen a kép. A Source-Based Tone Mapping (SBTM), vagyis forrás alapú tónusleképezés a 2.1a szabvánnyal érkezik majd, így kézenfekvőnek tűnik, hogy ha egy eszközre ezt írják rá, az többek közt erre is képes lesz majd. A valóságban viszont simán lehet,

hogy hiába lesz egy eszközre odabiggyesztve az, hogy HDMI 2.1a, nemhogy a forrás alapú tónusleképezést, de még a jelenlegi szabvány újításait sem kell majd szükségszerűen tudnia.

A 2.1-es szabvány a jóval magasabb adatátviteli sebesség mellett több hasznos funkciót is beépített a HDMI-be, ám ahogy az nemrég kiderült, ezek a funkciók nem pusztán opcionálisak, a szabályozó szerv konkrétan buzdítja is a gyártókat, hogy olyan eszközöket lássanak el HDMI 2.1-es pecséttel, amelyeknek a valóságban semmi köze a szabványhoz. Ha pedig ez a gyakorlat elterjed, akkor hamarosan egy rakás ember vághat ki nagyobb összegeket az ablakon olyan eszközökért, amik csak a plecsni miatt tűnnek modernnek és időtállónak. Méghozzá úgy, hogy a probléma nem is létezne, ha nem törölték volna el teljesen feleslegesen az előző szabványt.

HDMI 2.0? HDMI 2.1? HDMI ez az egész?

Ha valaki az elmúlt időszakban egy kicsit is követte a videókártyák, játékkonzolok és a megjelenítő eszközök piacát, alighanem hallott már a HDMI 2.1-ről, de ha ez nem is, maga a HDMI a legtöbb embernek biztosan ismerős. Tudják, ez az a csatlakozó a laptopokon, amit szét szoktak gyilkolni USB-kábelekkel és általában a tévékhez is így lehet csatlakoztatni mindenféle eszközt a konzoloktól a laptopokig. A csatlakozófelület jelenlegi, 2.1-es szabványát 2017-ben vezették be, ám igazán nagy felhajtás csak bő egy éve van körülötte, miután a Sony és a Microsoft is ezzel vértezte fel a jelenlegi generációs játékkonzoljait.

A 2.1-es szabvány nem meglepő módon sokkal többre képes az elődjénél, ami elsősorban az adatátviteli sebességben mutatkozik meg. A pontos technikai paraméterekkel nem terhelnénk az olvasót, legyen elég annyi, hogy egy PlayStation 5 egy 2.1-es kábellel 4K-s, de akár 8K-s felbontásra is képes, előbbi esetben akár 120 hertzes képfrissítéssel. Persze csak akkor, ha a játék is támogatja ezt a felbontást és a tévénk is rendelkezik 2.1-es csatlakozóval. Emellett pedig ott van még az Auto Low Latency Mode (ALLM) és a Variable Refresh Rate (VRR) is – előbbi nagy vonalakban az éppen aktuális tevékenységünkhöz megfelelő megjelenítési mód kiválasztásáért felel, utóbbi pedig valós időben tudja igazítani a kijelző képfrissítését.

A fentebb taglalt 2.1a papíron ezeket a már meglévő funkciókat egészíti majd ki a forrás alapú tónusleképezéssel, ahogy azonban az a TFT Central nemrég megjelent anyagából is jól látszik, ennek ellenére nem lehet arra apellálni, hogy elég lesz majd csak ezt a jelzést keresni a dobozokon. Azért nem, mert a HDMI-szabványok meghatározásáért és licenceléséért felelős két szervezet, a HDMI Forum és a HDMI Licensing Administrator a korábbi szabványokat a jelenlegi részeként kezelik.

Az új szabvány bevezetése óta tehát a 2.0-s ennek részeként létezik, így hivatalosan 2.1-esnek minősülnek azok az eszközök is, amelyeken előző generációs csatlakozó van, dacára annak, hogy egyébként az új funkciók egyikét sem tudják.

Semmi értelme? Akkor így jó lesz!

Ez elméletben is bizarrul hangzik, de legalább egy gyakorlati példa is van már az anomáliára. Mint arra a TFT Central felhívta a figyelmet, a Xiaominak már van olyan monitora, melynek a leírása alapján van két HDMI 2.1-es bemenete, az apró betűs részből viszont egyértelműen kiderül, hogy a monitor maximum felbontása Full HD, a maximális képfrissítés pedig 240 Hz. Ez első ránézésre hatalmas átverésnek tűnik, a licencek kiadásáért felelős szervezet magyarázata szerint azonban teljesen rendben van, hogy így került piacra a kínai gyártó monitora.

A szervezet azt is kiemelte, hogy miután a HDMI 2.1 a korábbi szabványokat is magába foglalja, minden ehhez köthető funkció opcionális, hogy a gyártók rugalmasan tudjanak dolgozni velük. Mindezt szerintük az ellensúlyozza, hogy a félreértések elkerülése végett a gyártóknak mellékelniük kell, hogy az eszközük pontosan mely funkciókat támogatja. Ahogy azt a Verge is kiemelte, korábban is kerültek már tévék piacra teljes támogatás nélkül, ám az így is újdonságnak számít, hogy a szabályozó szervek szerint a gyártók akkor járnak el helyesen, ha minden HDMI-csatlakozót 2.1-esnek neveznek, függetlenül attól, hogy az mire képes.

Ezzel a szabványért felelős szervezetek lényegében áttolták a funkciók feltüntetésének felelősségét a gyártókra és a viszonteladókra, akik általában azért nem törik össze magukat, ha a vásárló megfelelő tájékoztatásáról van szó. Egy szabványnak pont az lenne a lényege, hogy leegyszerűsítse a dolgokat, és lehetővé tegye, hogy a vásárlók ránézésre is meg tudják mondani egy eszközről, hogy pontosan mire képes, de ha minden eszközre az van írva, hogy HDMI 2.1, ez nem igazán valósul meg. Ezt pedig alighanem a gyártók is érzik, mert a legtöbben továbbra is használják az elméletileg már nem is létező 2.0-s címkét. Ahogy viszont az a Xiaomi példájából is látszik,

semmi sem kötelezi erre őket, még ha ezzel segítenek is a vásárlóknak, így simán lehet, hogy hamarosan egyre több gyártó fogja teljes joggal odabiggyeszteni a 2.1-es feliratot a 2.0-s csatlakozói mellé.

A 2.1a bejelentése után az a hír járta, hogy az új funkció nem fog majd új kábelt igényelni, és akár a már létező HDMI 2.1-es eszközöket is alkalmassá lehet tenni a támogatására egy frissítéssel, az azonban a gyártókon fog múlni, hogy foglalkoznak-e majd ezzel. Így aztán valószínűnek tűnik, hogy a 2.1a-hoz is kifejezetten ehhez gyártott eszközökre lesz majd szükség. Sőt, a fentiek fényében még az is elképzelhető lesz, hogy a papíron 2.1a-s tévé egyáltalán nem is fogja majd támogatni az új funkciókat, úgyhogy ha a szabvány így marad, fel lehet készülni arra, hogy sokkal több apró betűs szöveget kell majd olvasgatnia annak, aki tudatosan akar tévét venni.

Felhasznált források

  • When HDMI 2.1 Isn’t HDMI 2.1 – The Confusing World of the Standard, „Fake HDMI 2.1” and Likely Future Abuse (TFT Central);
  • CES 2022 will introduce HDMI 2.1a, another confusing new spec (Verge);
  • Don’t buy a monitor or TV just for HDMI 2.1 — read the fine print or you might get fooled (Verge)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!