40 millió forintért árverezték el a világ első sms-ét

2021. december 21. – 18:56

Másolás

Vágólapra másolva

„Merry Chirstmas” – ezt a rövid üzenetet bocsátotta áruba a Vodafone, digitális műtárgyként. Az sms egy úgynevezett nem helyettesíthető tokenként (non-fungible token, NFT) kelt el 107 ezer euróért, azaz mintegy 40 millió forintért a francia Aguttes aukciósház szervezésében, írja az MTI.

Az első üzenet mindössze néhány karakterből állt: Merry Christmas, azaz Boldog karácsonyt! Az ünnepi jókívánságot a Vodafone hálózatán továbbították 1992. december 3-án, és a vállalat egyik alkalmazottja, Richard Jarvis kapta meg, sikeresen.

Jarvis után, most token (hogy mit jelent az NFT, azzal ebben a cikkükben foglalkoztunk) formájában lett új tulajdonosa az sms-nek, aki mindezért Ether kriptopénzzel fizetett. Ezzel kizárólagos tulajdonjogot szerzett a világ első sms-ét továbbító eredeti kommunikációs protokoll részletes és egyedi másolatára.

Franciaországban törvénybe ütközik, ha valaki „tárgyiasult formában nem létező tulajdont” akar eladni. Ezt orvosolandó, a győztes licitáló egy digitális képkeretbe, kézzel fogható módon kapja meg a kommunikációs protokoll másolatát.

A befolyt összeget a távközlési szolgáltató az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, az UNHCR-nek ajánlja fel az otthonuk elhagyására kényszerülő emberek támogatására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!