Egylépéses gégeműtéti eljárást fejlesztettek ki a szegedi egyetemen

2021. december 8. – 13:57

Másolás

Vágólapra másolva

A Szegedi Tudományegyetem rektorához, Rovó László fül-orr-gégész professzorhoz és munkatársaihoz fűződik az az egyedülálló eljárás, amely akár újszülött gyermekeknél is alkalmas az öröklött vagy szerzett, fulladással járó felső légúti szűkületek kezelésére.

Az MTI azt írja, hogy a szűkület okozta, jelentős nehézlégzés korábban gyakran légcsőmetszést igényelt, ez azonban megnehezíti, hogy a kisgyermekek teljes értékű életet élhessenek. Rovó László hosszú évtizedek óta dolgozik munkacsoportjával egy kedvezőbb életminőséget eredményező műtéti megoldáson. Eljárásukat már több neves amerikai szaklapban publikálták.

Az egész világon egyedülálló műtéti eljárást a közelmúltban egy újszülött csecsemőn is sikeresen alkalmazták. Mihálffy Gréta mindössze egy hónapos volt, amikor megfázásos, nehézlégzéses tünetei jelentkeztek, amit a szakemberek tartósan nem tudtak megszüntetni gyógyszeresen sem.

Az újra felerősödött nehézlégzés miatt altatásos gégetükrözést végeztek a csecsemőn, ekkor derült fény a gégegyűrűporc fejlődési rendellenesség eredetű szűkületére. A diagnózist az elvégzett képalkotó vizsgálat is megerősítette. A csecsemő műtétére egy héttel később került sor, a szűk anatómiai viszonyok tágítására Rovó László úgynevezett csúsztatásos gége-légcső-plasztikát végzett. A műtét után átmeneti, hatnapos altatásban és lélegeztetve töltött periódus következett. Az ébresztést követően a kislány állapota gyorsan javult, néhány napon belül hazamehetett a klinikáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!