WMO: Az átlagosnál melegebb tél várható Európában

2021. november 30. – 19:02

Másolás

Vágólapra másolva

A hűtő hatású La Niña időjárási jelenség ellenére a Föld több részén is az átlagosnál magasabb hőmérsékletek várhatók a következő hónapokban az üvegházhatású gázok rekordmagas szintje miatt – írja a Meteorológiai Világszervezet (WMO) keddi közleménye.

A WMO szerint a La Niña jelenség, amely lehűti a Csendes-óceán középső és keleti térségének a vizét, újra megjelent, és a hatása várhatóan 2022 első negyedévéig észlelhető lesz. A La Niña legutóbb 2020 augusztusa és 2021 májusa között éreztette hatását a Földön. A legtöbb modell szerint a mostani La Niña hatása valószínűleg gyengébb lesz ennél.

„A jelenség hatással van a hőmérsékletekre, a csapadékmennyiségre, de a szokásos hűtő hatása ellenére valószínűleg számos térségben magasabb hőmérsékleteket eredményez. A 2020/21-ben tapasztalt hűtő hatása, amely általában a jelenség második felében érzékelhető, azt jelenti, hogy 2021 a tíz legmelegebb év egyike lesz a feljegyzések kezdete óta, és nem a legmelegebb. Ez egy rövid távú enyhülés, és nem fordítja vissza a globális felmelegedés hosszú távú folyamatát, nem jelenti azt, hogy vissza lehet fogni a klímaváltozás elleni lépéseket” – mondta Petteri Taalasnak, a szervezet főtitkára, írja az MTI.

A La Niña általában 2-7 évente jelenik meg, és ellentétes hatást gyakorol az időjárásra és az éghajlatra, mint az El Niño jelenség. A WMO szerint a globális felmelegedés az ilyen természeti jelenségek hatásait torzítja és súlyosbítja. A december és február közötti időszakra vonatkozó előrejelzésük szerint:

  • Szokatlanul meleg tél várható Ázsia északi és északkeleti részein és az Északi-sarkvidéken.
  • Az átlagosnál melegebb lesz szinte egész Európában, Észak-Amerika keleti és délkeleti részein, ideértve a Karib-térség nagy részét is. Szintén melegebb lesz az átlagosnál Afrika Egyenlítő menti részein.
  • Szokatlanul sok csapadék várható Délkelet-Ázsia egyes részein és Dél-Amerika északi térségében.
  • Szokatlanul száraz lesz az időjárás Dél-Amerika Egyenlítőtől délre eső térségében, Dél-Ázsia egyes részein és a Közel-Keleten.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!