Bizarr ötlet: egy cég egy hatalmas űrparittyával lőne ki rakétákat

2021. november 26. – 04:42

Bizarr ötlet: egy cég egy hatalmas űrparittyával lőne ki rakétákat
A 33 méteres, tesztelésre használt kilövőcentrifuga – Fotó: SpinLaunch

Másolás

Vágólapra másolva

Az űrkutatás és űrtechnológia terén napról napra jelennek meg forradalmi új megoldások, egy kaliforniai cég, a SpinLaunch viszont még az újítók közül is kilóg a teljesen szürreálisnak tűnő, mégis működő ötletével. A SpinLaunchnál ugyanis teljesen újragondolták az űreszközök kilövését, és a hagyományos üzemanyagokkal hajtott rakéták helyett

egy kapitális parittyával lövik ki a rakétákat az űrbe.

A módszer ráadásul olcsóbb, mint a normál üzemanyagokat használó legtöbb rakéta, komoly hátulütő viszont egyelőre, hogy a hatalmas centrifuga használata miatt csak rendkívül ellenálló műholdak élik túl a kilövést, tehát nem alkalmas minden ügyfél számára.

Ennek ellenére a SpinLaunch bizonyos tekintetben forradalmasíthatja az űrkutatást, hiszen még ha csak ellenállóbb, kisebb műholdak számára is, de jóval olcsóbb opciót kínálhatnak. Nem véletlen, hogy a legtöbb űrkutatási projektet vagy állami pénztárcából, vagy szupermilliárdosok zsebéből finanszírozzák: egy rakétára kötni és úgy kilőni bármit az űrbe iszonyatosan költséges.

A kaliforniai cég egyébként nem teljesen úttörő a különutas kilövések terén, az 1960-as években az amerikai hadügyminisztérium – a kanadai védelmi minisztériummal karöltve – gigászi ágyúkkal kísérletezett, hátha sikerül valami értelmes módszert találniuk a rakétákkal végzett kilövések helyett.

A SpinLaunch valami hasonlót csinál, csak épp mindenféle robbanószer nélkül hozzák létre a kilövéshez szükséges kinetikus energiát – méghozzá egy hatalmas, 50 méter magas centrifugával. Ez a méret a végleges centrifugáé, a tesztek egy kisebb, 33 méter átmérőjű eszközben zajlanak Új-Mexikóban, pont ott, ahonnan Richard Branson és a Virgin Galactic űrrepülői is felszállnak. A kilövés későbbi fázisaiban már használnak hagyományosabb technikát is, az űr felé tartó lövedék ugyanis két fokozatból áll, és mindkettőnek van saját hajtóműve, de a legtöbb energiát igénylő kilövést nem ezekkel végzik.

A kisebb, 33 méteres centrifuga belsejében egy vákuumkamrában gyorsítják nagyjából 1,5 óra alatt 8000 km/h-s sebesség fölé a kilövésre szánt eszközt tartalmazó rakétát, amit a kellő pillanatban elengedve indítanak útjára. Az egész tiszta fizika, és működik is: a cég október 22-i tesztjén több ezer méteres magasságba lőttek ki egy 3,3 méteres lövedéket úgy, hogy a centrifugát hajtó elektromos motor a kapacitása 20 százalékát érte csak el.

Idővel az 50 méteres centrifugánál nagyobbat is tudnak építeni, aminek köszönhetően idővel akár 200 kilós műholdakat is ki tudnak majd lőni. A várható indulás 2024 elején lesz, és biztos, hogy megmaradnak a teherszállítmányoknál, a centrifuga működése ugyanis elviselhetetlen körülményeket jelent az ember számára: az emberi test rövid időre képes elviselni a 9G-s erőhatást, a 8000 km/h-s forgás közben azonban akár 10 000G-s erőhatás is létrejöhet az űrparittyában. Éppen ezért nemcsak emberek, de az érzékenyebb műszerek számára sem ideális ez a kilövési mód.

via Gizmodo

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!