Vulcano szigetén mocorog a vulkán, 150 embert kitelepítettek

2021. november 21. – 19:46

Másolás

Vágólapra másolva

A vulkán névadója, a Szícilia közelében található Vulcano szigeten némi vulkáni tevékenységet és kénes gázokat érzékeltek, ezért körülbelül 150 lakost kitelepítettek, a turizmust pedig ideiglenesen betiltották.

„Az adatok a gázok növekedését jelzik, ezek erős aggodalomra adnak okot, mert veszélyt jelenthetnek a közegészségre” – mondta Marco Giorgianni polgármester egy lakosokkal tartott megbeszélésen.

A polgármester a kénes gázoknak leginkább kitett kikötői terület kitelepítését rendelte el. Körülbelül 150 embert evakuálnak az olasz hatóságok.

Az Olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV) azt közölte, hogy a légkörbe került gázok csökkentik a levegő oxigénmennyiségét, ami nehézlégzést és halált okozhat. Ahol magasabb a vulkáni tevékenységből származó gázok koncentrációja, ott vörös zónát jelöltek ki a helyi hatóságok. A helyi lakosok mozgását korlátozzák este 11 és reggel 6 óra között, és a szigetet egy hónapig a turisták sem látogathatják.

Október 21-én a szigeten többen arról számoltak be, hogy rosszul lettek a háziállataik a kipárolgó gázok miatt. Egy nő arról beszélt, hogy azon a reggelen tíz macskája is úgy feküdt, mintha elájultak volna, és ő is nehezen lélegzett. Később megerősítették, hogy ez a vulkáni gázok miatt történt.

A múlt hónapban Marco Pistolesi, a pisai egyetem vulkanológus professzora a szigeten tapasztalható megnövekedett gázképződésre, hőmérsékletre és szeizmicitásra utalva azt mondta, hogy akik ismerik a szigetet, ilyet még soha nem figyeltek meg.

A Vulcano utolsó kitörése több mint 130 évvel ezelőtt zajlott le, 1888. augusztus 2. és 1890. március 22. között tartott. Az ókori rómaik úgy tartották, hogy Vulcano szigete, a tűz istenének, Vulcanosnak a kéménye.

(via Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!