Újabb elismerést kapott Karikó Katalin, ezúttal a thai királyi család alapítványa díjazta munkásságát

2021. november 15. – 21:31

Másolás

Vágólapra másolva

Karikó Katalin kutatótársával, Drew Weissmannal és Pieter Cullis kanadai biokémikussal és molekuláris biológussal megosztva kapta az idei Mahidol herceg díjat – jelentette be az elismerésről döntő thaiföldi alapítvány hétfőn.

A thai királyi család által 1992-ben létrehozott alapítvány honlapján olvasható indoklás szerint Karikó Katalin és Drew Weissman együtt dolgozott az mRNS-technológián és annak orvosi alkalmazásán. 2006-ban felfedezték, hogy az mRNS-ben lévő nukleozidok módosítása csökkentheti az idegen RNS-sel szembeni sejtreakciókat. Ezek a reakciók akadályozták az mRNS alkalmazását a betegségek megelőzésében és kezelésében. Közös kutatásaik vezettek a pszeudouridin felhasználásához az mRNS-technológiában, ami fontos szerepet játszott a koronavírus elleni mRNS-vakcina gyors kifejlesztésében.

A vancouveri British Columbia Egyetemen kutató Pieter Cullis munkája is kapcsolódik a koronavírus elleni vakcinákhoz. A professzor úttörő a lipid nanorészecskék kutatása területén, amelyeket az orvostudományban különféle alkalmazásokban használnak, például rákellenes gyógyszerek bejuttatására a daganatos szövetekbe anélkül, hogy túlzott toxicitást okoznának a normál szövetekben. Ezt a technikát sikeresen alkalmazták a Covid–19 világjárvány leküzdésére használt mRNS-vakcinák kifejlesztése során is.

Az idei Mahidol herceg díjra 35 országból 86 jelölés érkezett. Az elmúlt 29 évben az elismerést 87 személynek és csoportnak, illetve intézménynek ítélték oda, közülük később öten kapták meg a Nobel-díjat. Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint Karikó Katalinnak a japán Keio orvosi tudományos díj elnyerését követően a Mahidol herceg díj a második ázsiai kitüntetése.

A magyar kutató több rangos elismerést is kapott idén. Többek között neki ítélték oda a Francia Tudományos Akadémia legnagyobb elismerését, a Grande Médaille-t, nem sokkal előtte az egyik legrangosabb német tudományos elismerést, a Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díjat kapta meg kutatótársaival. Idehaza pedig a Bolyai-díjjal ismerték el tudományos munkásságát.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!