Elon Musk űrhajósai biztonságban visszatértek a Földre, pedig még a mosdó sem működött

2021. november 9. – 06:40

Másolás

Vágólapra másolva

Négy asztronautával a fedélzetén biztonságban visszatért a Földre a Crew Dragon Endeavour űrhajó leszállóegysége, írja az MTI.

Az űrkapszula ejtőernyővel ereszkedett le az Atlanti-óceán vizére Florida partjainál helyi idő szerint éjszaka fél tizenegykor. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA élőben közvetítette a visszatérést.

Az űrkapszulával Thomas Pesquet francia, Hoside Akihiko japán, illetve Shanem Kimbrough és Megan McArthur amerikai űrhajós tért vissza a Földre.

Fotó: EyePress News / EyePress via AFP
Fotó: EyePress News / EyePress via AFP

Mind a négyen 199 napot töltöttek az űrben, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén, ami rekordot jelent az amerikai űrhajózás történetében. A hazatérés nyolc órát vett igénybe.

A Crew Dragon fedélzeti mosdója elromlott, ezért az űrhajósoknak pelenkát kellett viselniük a hazafelé úton.

Az eredeti tervek szerint az Elon Musk SpaceX vállalata által fejlesztett űrhajónak vasárnap kellett volna leválnia az ISS-ről, de a floridai partoknál uralkodó rossz időjárás miatt a visszatérést egy nappal elhalasztották. Még mielőtt elindult volna a Föld felé, az űrkapszula másfél órán át keringett az ISS körül, hogy az asztronauták fényképeket készíthessenek az űrbázisról.

Elon Musk cége, a SpaceX már rutinszerűen juttat űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra, a Starship-tesztprogram rövidesen az újabb fázisába lép a sokkal erősebb hajtóművekkel, a SpaceX pedig elég komoly szerződést nyert el a NASA-tól, ők építhetik ugyanis a Holdra visszatérő Artemis-program egységeit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!