A Tejútrendszer szívéből érkező furcsa rádióhullámot észleltek ausztrál csillagászok

2021. október 12. – 15:44

Másolás

Vágólapra másolva

A Tejútrendszer szívéből érkező furcsa rádióhullámot észleltek ausztrál csillagászok. A jel nem hasonlít semmilyen korábban vizsgált jelenséghez. A feltételezések szerint egy eddig ismeretlen csillagászati objektum lehet a forrása – írja a CNN.

„Az új jel legfurcsább tulajdonsága, hogy nagyon nagy fokú polarizációval rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a fénye csak egy irányban oszcillál, és ez az irány idővel változik” – mondta Ziteng Wang, a The Astrophysical Journal című folyóiratban megjelent új tanulmány vezető szerzője, a Sydney-i Egyetem asztrofizikusa.

A kutatócsoport kezdetben azt gondolta, hogy ez egy pulzár lehet – egy nagyon sűrű, gyorsan forgó neutroncsillag, vagy egy olyan csillagtípus, amely hatalmas napkitöréseket bocsát ki. Az észlelt rádióhullámok azonban nem felelnek meg annak, amit a csillagászok az ilyen típusú csillagoktól várnak. A felfedezett objektum az éjszakai égbolton található koordinátái alapján kapta a nevét: az ASKAP J173608.2-321635-öt.

A forrást 2020 januárja és szeptembere között hat alkalommal észlelték az ASKAP (Australian Square Kilometre Array Pathfinder) nevű rádióteleszkóp-rendszer segítségével. A további megfigyeléseket az új-dél-walesi Parkes-rádióteleszkóppal, valamint a dél-afrikai Rádiócsillagászati Obszervatórium MeerKAT-teleszkópjával végezték.

„Mivel a Parkes nem észlelte a forrást, ezután megpróbálkoztunk az érzékenyebb MeerKAT-tal Dél-Afrikában. Mivel a jel csak időszakosan jelentkezett, néhány hetente 15 percig figyeltük, remélve, hogy majd újra látni fogjuk. Szerencsére a jel visszatért, de azt tapasztaltuk, hogy a forrás viselkedése drámaian megváltozott. A forrás egyetlen nap alatt eltűnt, holott a korábbi ASKAP-megfigyeléseink során hetekig is észlelhető volt” – mondta Tara Murphy, a tanulmány másik szerzője, a Sydney-i Csillagászati Intézet és a Sydney-i Egyetem Fizika Karának professzora. Murphy szerint a nagyobb teljesítményű teleszkópok segíthetnek a rejtélyesnek tűnő jelenség megmagyarázásában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!