Facebook-összeomlás: kizárták magukat a teremből, ami csak belülről nyitható

Legfontosabb

2021. október 4. – 22:32

frissítve

Facebook-összeomlás: kizárták magukat a teremből, ami csak belülről nyitható

Másolás

Vágólapra másolva

A világ routereinek fogalma sincs, merre kellene keresni a Facebook szervereit. Mark Zuckerberg már eddig 7 milliárd dolláros kárt szenvedett el az összeomlás miatt. Magyarországon a Facebook-leállástól technikailag függetlenül, de attól mégsem elvonatkoztathatóan a Telekom netszolgáltatása is akadozni kezdett.

Világszerte jelezték a felhasználók hétfő este háromnegyed 6 körül, hogy nem elérhető számukra a Facebook, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp nevű üzenetküldő sem.

A Facebook nem kommunikált eddig semmit a hiba okáról, mindössze egy szűkszavú közleményben tudatták, hogy tudnak a problémáról, és rajta vannak a megoldásán. A Twitterre posztolt szöveg szerint tisztában vannak azzal, hogy „néhány embernek problémái vannak az alkalmazásaink és termékeink elérésében”, és dolgoznak azon hogy a lehető leggyorsabban helyreálljanak a dolgok. Mike Schroepfer, a Facebook technológiai igazgatója magyar idő szerint este tíz körül azt posztolta szintén a Twitterre:

Hálózati problémákkal küzdünk, a csapataink a lehető leggyorsabban igyekeznek megkeresni és megoldani a hibát.

Hálózati szakértők szerint a hiba komolyságára utal, hogy milyen hosszú ideje képtelenek a mérnökök megoldani, illetve hogy az egész világon érintettek a Facebook szerverei. Az ugyanakkor kizárható, hogy hekkertámadás történt volna. A New York Times a Facebook két, magát megnevezni nem kívánó IT-szakértőjére hivatkozva azt írta: az érintett alkalmazások rendszerei túlságosan eltérőek ahhoz, hogy egy támadás hatására egyszerre álljanak le.

A Facebook szervereinek elérhetősége 2021. 10. 04-én 21:45-kor – Forrás: DNSchecker.org
A Facebook szervereinek elérhetősége 2021. 10. 04-én 21:45-kor – Forrás: DNSchecker.org

Korábbi találgatások szóltak arról, hogy a DNS-kiszolgáló (domain name system) hibája okozza a leállást, azonban a szakértők szerint ezt önmagában már megoldották volna, illetve az egész leállás lefolyása arra enged következtetni, hogy ez csak egy tünet, nem pedig a valódi ok.

Eisenberger Tamás, szoftverfejlesztő olvasónk írta, hogy az első hibák már jóval a háromnegyed 6-kor bekövetkező teljes leállás előtt, öt óra körül kezdtek feltűnni, amikor a webes felületek a rendszer különböző mélységéből érkező változatos hibaüzeneteket produkáltak, és csak körülbelül egy órával később kezdtek DNS-hibák jönni, ez arra enged következtetni, hogy a Facebook egész felhős kiszolgáló infrastruktúrájával gond van, ami magában foglalja a DNS-kiszolgálókat is.

Szöllősi Gábor IT-szakértő Twitter-bejegyzésében így írt a leállás okáról az alapján, amit bizonyosan tudni lehet, illetve megemlített egy azóta törölt Reddit-kommentet is, amit egy Facebook-alkalmazott írt.

Megkértük Szöllősit, hogy a Telex olvasói számára magyarázza el, mit is jelent az, hogy a BGP-protokollon keresztül nem érthetőek el a Facebook IP-tartományai:

  • Röviden a türelmetleneknek:

Egy konfigurációs hiba miatt a Facebook szerverei nem tudnak kapcsolódni az internethez. Egy hasonlattal élve: olyan, mintha a mérnökök kizárták volna magukat a szerverteremből, a kulcsot pedig kidobták volna az ablakon, az ajtó pedig csak belülről lenne nyitható.

  • Hosszabban a komolyan érdeklődő olvasóinknak:

A domain neveket (például facebook.com) a DNS-szerverek fordítják IP-címekké. Az IP-címek alapján juttatják el a routerek (útválasztók) az adatot a felhasználó eszközétől például a Facebook szervereihez eljutni. A routerek leegyszerűsítve úgy működnek, hogy ismerniük kell, merre küldjék az adott adatcsomagot, erre vannak különböző módszerek, protokollok, egy igen elterjedt ezek közül a BGP nevű.

Legegyszerűbben a postahivatalokhoz hasonlíthatjuk ezt a kommunikációt, tehát nem kell a teljes utat tudni ahhoz, hogy hogyan jut el egy csomag a Facebookhoz, mindig csak a „jó irányba kell küldeni”, és a többit majd a következő állomás (postahivatal) intézi.

A Facebooknak van egy csomó IP-címe, ezek az IP-tartományokban vannak, és ezeket az IP-tartományokat hirdetik a BGP-protokollon keresztül, hogy a routerek tudják, merre kell keresni a Facebook-szervereket. Ez a hirdetési procedúra nem működik most, ezért blokkolódik a teljes kommunikáció,

mert a világ routereinek fogalma sincs, merre kellene keresni ezeket a címeket.

Nagyobb a baj, mint elsőre hinnénk

Szöllősi megemlítette azt is, hogy azok a weboldalak, szolgáltatások is lassulhatnak, akadozhatnak, ahol van például facebookos lájk gomb, vagy ahol Facebook-azonosítást használnak. Ha például valaki egy mobiltelefonos applikációt a Facebook-fiókjával használ, az most jó eséllyel azt az egyébként a Facebooktól független appot sem tudja használni.

Az órák óta tartó üzemzavar eddig közel hétmilliárd dolláros veszteséget okozott a Facebook alapító tulajdonosának, Mark Zuckerbergnek. A hétfői leállás óta és hatására ugyanis annyian kezdték el eladni a Facebook-részvényüket, hogy az árfolyama 5 százalékponttal esett, így Zuckerberg becsült vagyona 120,9 milliárd dollárra csökkent. Az eset gazdasági hatásairól itt olvashat bővebben >>>

2019-ben volt az utolsó, ehhez mérhető Facebook-leállás

Akkor bár nem volt ilyen széleskörű és hosszantartó leállás, csak egy órára vált teljesen elérhetetlenné a Facebook, de közel 24 órán át akadoztak a Facebook és különböző szolgáltatásai.

Frissítés 23:55-kor: Hatórányi leállás után újra működik a Facebook, az Instagram, a Messenger és a WhatsApp is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!