Sok disznó ludat győz – Amszterdamban sertésekkel tartanák távol a madarakat a repülőtértől

2021. október 1. – 14:58

Másolás

Vágólapra másolva

Disznókkal próbálják távol tartani a madarakat az amszterdami Schiphol repülőtér kifutópályáiról és a környékről, megelőzendő, hogy azok összeütközzenek a repülőgépekkel, írja az MTI.

Persze nem szárnyas disznókra kell gondolni, a sertések nem aktív módon kergetnék el a madarakat, hanem az alapötlet szerint a tápláléktól megtisztított talaj révén tartanák távol a vadludakat és egyéb madarakat, melyek így ott már nem kutatnának élelem után. „Jelenlétük elég ahhoz, hogy a ludak ne szálljanak le a pályára” – mondta Josse Haarhuis földműves, aki a repülőtér mellett lévő kéthektáros területet gondozza, ahol nemrég learatta a cukorrépát. A sertések megeszik a termés maradékát, és miután elmennek, a madarak már nem találnak több élelmet, ezért okuk sincs arra, hogy idejöjjenek – mondta a férfi.

A disznók bevetéséről a repülőtér azért is adott ki közleményt, hogy az utasok ne lepődjenek meg, ha meglátják az állatokat a kifutópályák közelében. A cél „az optimális repülési biztonság szavatolása”.

A sertések alkalmazása része a számos technikai intézkedést is tartalmazó, madarak elleni védekezési projektnek, melyben hanggenerátorok és lézeres fényszórók is szerepelnek. Hogy sikeres-e a különleges madárijesztők alkalmazása, a repülőtér közlése szerint speciális radarokkal és madármegfigyeléssel ellenőrzik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!