Karanténkutatás: a nők kevesebb emberrel, de hosszabban telefonáltak, a férfiak mobilisabbak maradtak

2021. szeptember 28. – 18:31

Másolás

Vágólapra másolva

Másképp viselkedtek a új típusú koronavírus miatti tavalyi lezárások idején a nők és a férfiak – állapította meg egy új, 1,2 millió ember anonimizált mobiltelefonadatait elemző osztrák tanulmány, amely a Scientific Reports tudományos lap keddi számában jelent meg.

A tanulmányt jegyző bécsi kutatók azt találták, hogy a nők hosszabb ideig telefonáltak, a férfiak kevéssé hagyták, hogy a mozgásukat korlátozzák. Mindkét nemre igaz, hogy nagyjából egy órával rövidült a napi aktivitásuk időszaka, írja az MTI.

A kutatás során az 1,2 millió ember telefonálási és helyváltoztatási szokásait is vizsgálták. Természetesen nem lepte meg a kutatókat, hogy a lezárások alatt az emberek többet telefonáltak, a telefonbeszélgetések dinamikája viszont már érdekesebben alakult:

azok a telefonbeszélgetések, amelyekben nő is részt vett, áltagosan jelentősen tovább tartottak, valamint az időtartam lényegesen eltért aszerint is, hogy ki volt a hívó fél.

  • Ha nő hívott nőt még a lezárások előtt, az átlagosan alig kétperces beszélgetéshez vezetett, miután azonban 2020. március 16-án életbe léptek a korlátozások, több mint négypercesre nőtt az időtartam (140 százalékos növekedés).
  • Ha férfi hívott fel nőt, körülbelül kétszer olyan hosszú beszélgetés lett belőle, mint a pandémia előtt,
  • míg ha nő hívott fel férfit, a társalgás időtartama 80 százalékkal nőtt a válság előttihez képest.
  • Ha férfiak telefonáltak egymással, akkor legalább 66 százalékkal hosszabban beszélgettek.

A tanulmány szerzői szerint az adatok megerősítették a kisebb felméréseken, közvélemény-kutatásokon vagy interjúkon alapuló társadalomtudományi eredményeket, miszerint a nők hajlamosabbak a stresszel való megküzdés aktívabb módjait választani, például többet beszélgetnek másokkal.

A nemek közötti, már a pandémia előtt megfigyelt, helyváltoztatási viselkedéssel kapcsolatos különbségek is felerősödtek a lezárások idején. Ugyan mindkét nem mobilitása jelentősen visszaesett a lezárások idején, a nők erősebben és hosszabb ideig korlátozták a mozgásukat, mint a férfiak. Ahogy a korlátozásokat feloldották, a férfiak gyorsabban visszatértek a korábban megszokott mobilitási szokásaikhoz.

A telefonos és internetes mobiladatok alapján a lezárások alatt mindkét nem esetében nagyjából egy órával csökkent a mozgással töltött idő, ám Tobias Reisch, a bécsi Complexity Science Hub (CSH) kutatóközpont munkatársa szerint még vizsgálni kell, hogy pontosan miért. „Talán a napi munkába járás megszűnése állhat a háttérben” – vélte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!