Föld körüli pályára állt az első, csak űrturistákkal a fedélzetén kilőtt űrkapszula

2021. szeptember 16. – 06:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Először indult szerdán Föld körüli pályára kizárólag amatőr űrhajósokból, azaz úgynevezett űrturistákból álló személyzettel űrhajó – közölte a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat a Twitteren.

A SpaceX Dragon automatizált űrkapszuláját négy civil utasával egy Falcon 9-es hordozórakétával helyi idő szerint szerdán délután indították útnak a floridai Kennedy űrrepülőtérről.

Az Inspiration4 címet kapó, háromnapos út történelmi jelentőségét nemcsak az űrturizmus gyakorlati beindulása adja, hanem az is, hogy a Dragon űrkapszulának csak fizető utasai vannak. Az biztos, hogy a 38 éves Jared Isaacman amerikai milliárdos üzletember bérelte ki a Dragon űrkapszulát, a Time magazin értesülései szerint a négy űrturista útja 200 millió dollárba került.

Az út során Isaacman és három társa – Sian Proctor, Hayley Arceneaux és Chris Sembroski – 580 kilométeres magasságban, vagyis a Nemzetközi Űrállomás (ISS) keringési pályájánál magasabban, nagyjából 30 ezer kilométer óránkénti sebességgel száguldva másfél óránként kerülik meg a Földet.

Jobbról balra: Hayley Arceneaux, Jared Isaacman, Sian Proctor és Christopher Sembroski a fedélzeten a kilövés után – Fotó: AFP/SpaceX
Jobbról balra: Hayley Arceneaux, Jared Isaacman, Sian Proctor és Christopher Sembroski a fedélzeten a kilövés után – Fotó: AFP/SpaceX

A négy űrturista öt hónapos felkészülésen van túl, de ez nem űrhajóvezetésre jogosítja fel őket, hiszen az űrkapszula irányítását a földi irányítószemélyzet, illetve az automatizált rendszerek látják el. Az utasok ugyanakkor orvostudományi kísérleteket végeznek az űrben, amelyek „kihatással lehetnek a földi egészségügyre, illetve a jövendőbeli űrrepülésekre is”.

Az utazásról dokumentumfilm is készül a Netflix számára, melynek bevételeiből az amerikai Tennessee állam egyik gyermekkórházát fogják támogatni.

Az emberiség első, pusztán csak civilek részvételével zajló űrutazását megelőzően az elmúlt hónapokban már felpörgött az űrturizmus, hiszen a dollármilliomos Sir Richard Branson brit üzletember, majd a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos, az Amazon és a Blue Origin vezére is „kilőtte magát” az űrbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!