Nyert a Fortnite fejlesztője: nem kényszerítheti az Apple a fejlesztőket, hogy az ő fizetési rendszerüket használják

2021. szeptember 10. – 18:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Apple alkalmazásboltjában, az App Store-ban jelenlévő fejlesztők számára rendkívül fontos döntést hozott pénteken az Epic Games kontra Apple ügyben eljáró bíró, kimondta ugyanis, hogy a techóriás nem kényszerítheti a fejlesztőket arra, hogy az alkalmazásokon belüli vásárlásokat az App Store-ban bonyolítsák le. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztőknek lehetősége lesz arra, hogy retorzió nélkül megkerüljék az App Store díját, amely jelenleg akár a bevétel 30 százaléka is lehet – írja a New York Times.

Szabadságot az alkalmazásfejlesztőknek

Az ügyben eljáró bíró, Yvonne Gonzalez Rogers – aki annak az ügynek is a bírája volt, melyben kisebb fejlesztők perelték az Apple-t, a cég itt a mostani döntésben elmarasztalt pontokat orvosló kompromisszumot kötött, erről bővebben itt olvashatnak – úgy ítélte meg, hogy az Apple megsértette a kaliforniai versenyszabályokat azzal, hogy megtiltotta az alkalmazások fejlesztőinek, hogy a saját fizetési megoldásaik felé tereljék a felhasználókat.

Rogers most arra utasította a céget, hogy 90 napon belül tegye lehetővé a fejlesztőknek azt, hogy az alkalmazásaikban linket helyezzenek el a saját fizetési megoldásaikra. Az Apple azt sem tilthatja meg a jövőben, hogy az alkalmazások készítői a felhasználóval az általa megadott kapcsolattartói adatokon keresztül kommunikáljanak. Az Epic Games ugyanakkor nem lehet maradéktalanul elégedett, egy másik fontos kérdésben ugyanis az Apple pártját fogta a bíró,

kimondta ugyanis, hogy az Apple-nek nincsen monopolhelyzete a mobilos játékok piacán, és azért is elmarasztalta a fejlesztő-kiadót, mert az szerződést szegett, amikor az App Store rendszerét megkerülve lehetővé tette a Fortnite-ban használatos virtuális pénz megvásárlását.

Az ítéletet májusban egy három hétig zajló tárgyalás előzte meg egy Kaliforniában található kerületi bíróságon, a döntés hatására több mint három százalékot estek az Apple részvényei. Az Apple természetesen még kérheti a döntés felülvizsgálatát egy másik bírótól, amit valószínűleg meg is fog tenni. Emellett mindkét félnek van lehetősége fellebbezni, és ha ott döntés születik, további jogorvoslatra is van lehetőség a Legfelsőbb Bíróságnál. Ha viszont végül az Epic jön ki győztesen az egészből, az komolyan felboríthatja a jelenlegi status quót, és az egész digitális gazdaságra hatással lehet.

Senki sem nyert, vagyis mindenki nyert

Jelenleg viszont igazából mindkét fél győzelmet hirdethet: az Apple-nek papírja van arról, hogy nincs monopolhelyzetben, amit innentől kezdve mindig lobogtathat, ha valaki versenyellenes tevékenységgel vádolja meg, az Epic viszont lényegében elérte azt, hogy a cégnek meg kelljen nyitnia az eddig hermetikusan lezárt rendszerét, és lehetővé tegye a fejlesztőknek az akár 30 százalékos sáp megkerülését. Az Apple üdvözölte a döntést, amely után azt nyilatkozta, hogy végre kiderült, amit eddig is tudtak, vagyis, hogy „a siker nem illegális”, Tim Sweeney, az Epic Games vezérigazgatója viszont azt írta, nem elégedett, és tovább fognak harcolni a felhasználókért és a fejlesztőkért.

A pénteki döntés alighanem az eddigi legkomolyabb az ügyben, de az utóbbi időszakban több hasonló csapás is érte már őket. Dél-Koreában augusztusban elfogadtak egy törvényt, amely mindegyik alkalmazásboltot arra kötelez, hogy tegye lehetővé, hogy a felhasználók többféle csatornán tudjanak fizetni, egy Japánban zajló vizsgálat nyomán pedig az Apple azt mondta, lehetővé teszi a Spotifyhoz és a Netflixhez hasonló alkalmazásoknak, hogy népszerűsítsék a saját fizetési platformjaikat. Emellett ott volt a fentebb már említett megállapodás is az őket perelő kisebb fejlesztők ügyében, emiatt többek közt azt is megígérték, hogy lehetőséget biztosítanak az alternatív fizetési módok népszerűsítésére az amerikai fejlesztők esetében.

Utóbbi két eset nagyon hasonlít a mostani döntésre, de ez mégis sokkal nagyobb horderejű, hiszen ez minden alkalmazásra univerzálisan érvényes lesz, ha tényleg érvénybe lép.

Az Epic Games kontra Apple casus bellije az volt, hogy a Fortnite-ot fejlesztő cég megkerülte az App Store-t a játék virtuális valutájának árusításánál, mire az Apple kihajította őket a platformról. Erről korábban részletesen ebben a cikkben írtunk. Az Apple-nek ráadásul azt is komolyan kell vennie, hogy áprilisban az Európai Bizottság az uniós versenyszabályok megsértésével vádolta meg őket a Spotify két évvel ezelőtti panasza nyomán. A bizottság egyik fő problémája az volt, hogy a fejlesztőknek az Apple saját rendszerét kell használniuk az alkalmazáson belüli vásárlásokhoz – amiből ugye az Apple 30 százalékot lefölöz –, a másik pedig az, hogy a fejlesztők nem is tájékoztathatják az ettől eltérő megoldásokról a felhasználókat az alkalmazáson belül. A mostani döntéssel egyébként mindkét probléma megoldódna, úgyhogy ha veszít az Apple, ez az ügy valószínűleg okafogyottá válik majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!