Rettenetesen forró és szeszélyes nyarunk volt, akadt a normálnál 8,5 fokkal melegebb és 6 fokkal hidegebb nap is

2021. szeptember 4. – 07:04

Másolás

Vágólapra másolva

Az átlagnál 1,2 Celsius-fokkal melegebb volt az idei nyár, ezzel az 1901-től vezetett mérések óta ez lett az ötödik legmelegebb nyár. Ezt az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése állapította meg. Azt is kiemelték, hogy a gyakori hőség mellett nagyon száraz is volt a nyár, a csapadékösszeg is jelentősen elmaradt az átlagtól.


A nyári középhőmérséklet országosan 22 fok volt, a június 2,1, a július 2,2 fokkal volt melegebb a szokásosnál, így a június a harmadik, a július a legmelegebb lett 1901 óta. A nyár első két hónapjának az átlaga megközelítette a 23 fokot, amihez hasonló nem fordult elő az elmúlt 121 évben.

A június közepétől augusztus közepéig tartó kéthavi időszakot nagyrészt hőhullámok határozták meg, ugyanakkor az évszak eleje és vége a szokásosnál hűvösebb idővel telt. Az augusztusi középhőmérséklet országosan 1 fokkal elmaradt az éghajlati normáltól.

Június elsején rögzítették a Nógrád megyei Zabaron mindössze 0,6 fokig hűlt a levegő. Ezen a napon még a legmelegebb órákban is országszerte csupán 20 fok közeli értékeket mértek, majd fokozatos melegedés vette kezdetét.

A legforróbb napon, június 24-én az országos átlag elérte a 28,6 fokot, ami 8,5 fokkal magasabb a normálnál.

A július hidegfronttal kezdett, majd egy újabb hőhullám érte el a Kárpát-medencét. 8-án tetőzött a kánikula, az adonyi állomáson mért 40,2 fokos érték az év legmagasabb hőmérséklete.

Augusztus első hete a szokásosnál hűvösebb idővel telt, majd visszatért a kánikula, jellemzően 30 és 35 fok közötti maximumokkal. A hónap közepén tovább fokozódott a forróság, augusztus 17-től jött a lehűlés, majd a hónap második felében, a nyár utolsó tíz napjában szokatlanul hűvös levegő árasztotta el a Kárpát-medencét, őszies időjárást okozva ezzel a nyár végére. Így augusztus 27-én és 28-án 5-6 fokkal a normálérték alatt, mindössze 14 fok közelében alakult az országos napi átlag, és a legmelegebb órákban is csak 20 fok körül volt a hőmérséklet.

A gyakori hőség a hőhullámos napok számában is megmutatkozik. Országos átlagban 22 napon érte el a napi középhőmérséklet a 25 fokot. Ennél több 1901 óta csak 2012-ben (24 nap) és 2015-ben (28 nap) volt. A legtöbb hőhullámos nap a déli, délkeleti országrészben fordult elő, ahol nagyobb területen 30 fok felett volt ez az érték.

Mindhárom hónapban a szokásosnál kevesebb csapadék esett, így például az elmúlt 121 év legszárazabb júniusa volt az idei. A havi átlagos összeg mindössze 22 százaléka hullott le. A júliusi csapadék 13 százalékkal, az augusztusi 8 százalékkal maradt el a megszokottól. Az évszak csapadékösszege országos átlagban 132,8 milliméter volt, ami 35 százalékkal elmaradt az éghajlati normáltól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!