Oroszország kongatja a vészharangot a Nemzetközi Űrállomás állapota miatt

2021. szeptember 2. – 21:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) a közeli jövőben „javíthatatlan meghibásodások” várhatók az űrállomás kora és állapota miatt – közölte egy orosz űrhajózási szakértő, Vlagyimir Szolovjov. Mint a BBC News írja, Szolovjov a RIA hírügynökségnek beszélt erről. A szakértő egyébként maga is kozmonauta, a nyolcvanas években két küldetésen is járt a Mir űrállomáson.

Szolovjov jelenleg az Enyergija vállalat főmérnöke, ami talán a legfontosabb űrtechnikai cég az országban, az ISS orosz moduljait is ők fejlesztik. Szolovjov elmondta, hogy az űrállomás fedélzeti rendszerének orosz szegmense igencsak túlkoros, az alkatrészek legalább 80 százalékának lejárt már a szavatossági ideje. „Ha ez a rendszer megadja magát, már másnap javíthatatlan meghibásodások jelentkeznek” – fogalmazott.

Kép: Wikipedia
Kép: Wikipedia

A volt űrhajós arra is kitért, hogy az űrállomás Zarja moduljában apró repedéseket fedeztek fel, amik idővel nagyobbak lehetnek, és ez nem jó hír. A Zarija az ISS egyik első modulja, az űrállomás építésének kezdetekor, 1998-ban vitték az űrbe. Az ISS-t akkor még 15 évre tervezték, ehhez képest 23 éve funkcionál (persze vannak moduljai, amik nem ilyen idősek). 2025-ig biztosan üzemben tartják még, de már zajlanak tárgyalások arról, hogy meghosszabbítsák ezután is az életciklusát. Oroszország nem túl lelkes az ötletért, mint azt Szolovjov nyilatkozata is mutatja. Ugyanakkor az ISS létrehozásában és működtetésében részt vett még Amerika, Kanada, Japán és több európai ország is, így a döntés nem egyedül Oroszországé.

Szolovjov nincs egyedül a véleményével (ami azért összecseng az orosz politikai érdekkel is). Áprilisban már Jurij Boriszov miniszterelnök-helyettes is beszélt arról egy tévéinterjúban, hogy az űrállomás fémanyaga öregszik, és nem kellene megvárni, hogy ez esetleg egy katasztrófához vezessen. Az orosz űrhivatal, a Roszkoszmosz illetékese pedig tavaly beszélt arról, hogy az anyagfáradás következményeként 2030 után már valószínűleg nem lesz működőképes az ISS.

Az űrállomáson valóban egyre több a gond az orosz alkatrészekkel. Júliusban egy orosz eszköz hibája miatt 45 fokkal megdőlt az ISS, és rövid időre a kapcsolat is megszakadt vele. A Zvezda modulban pedig 2019 óta több komoly légszivárgást is tapasztaltak. Az orosz űrprogram amúgy sincs jó állapotban, több költségvetés-csökkentés és korrupciós botrány történt a Roszkoszmosz körül az elmúlt években. Ennek ellenére ambíciói vannak bőven: Vénusz-küldetésen gondolkodnak, újrafelhasználható rakétát terveznek, jövőre pedig a Hold felszínére indítanának szondát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!