A demencia terjedését hozhatja a koronavírus szakmai szervezetek szerint

2021. szeptember 1. – 11:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A demenciában szenvedők számának növekedéséhez vezethet világszerte a Covid-19 járvány – állítja az Alzheimer’s Disease International szövetség, amely száz szakmai szervezetet tömörít.

A CNBC arról számolt be, hogy az ADI szerint – mivel egyes kutatások szerint a Covid-fertőzés növelheti a demencia kialakulásának valószínűségét és előbbre hozhatja a tünetek megjelenését – a világjárvány hosszú távon jelentősen megnövelheti a demenciában szenvedő betegek számát.

A szakmai szervezetek úgy látják, már eleve fennállt a veszélye annak, hogy a világ nehezen fog megbirkózni a demencia terjedésével, de a koronavírus tovább ront az alaphelyzeten. Az előrejelzések már a Covid-járvány előtt is azt mutatták, hogy a demenciás esetek száma 2030-ra 55 millióról 78 millióra emelkedhet. Ezzel párhuzamosan a demenciához kapcsolható költségek évi 2,8 billió dollárra emelkedhetnek világszerte. A járvány ugyan átmenetileg csökkenti a demensek számát (hiszen sok érintett idős, és az idősek nagyobb eséllyel esnek áldozatul a vírus szövődményeinek), hosszú távon azonban épp az ellenkezője lehet igaz.

Dr. Alireza Atri kognitív neurológus, az ADI tudományos tanácsadó testületének elnöke elmondta, hogy „különösen aggódik” a hosszú Covidként ismert tünetegyüttes miatt. Atri, aki az amerikai Banner Sun Health Research Institute igazgatója, kifejtette, hogy a Covid roncsolhatja az agyban lévő mikroereket, károsíthatja a szervezet immunrendszerét, és gyulladást okozhat.

Mindez „könnyebb hozzáférést biztosíthat olyan dolgoknak, amelyek károsíthatják az agyat”, ezáltal a neurológiai rendellenességek – például a demencia – tünetei korábban jelentkezhetnek – mondta az orvos.

A demencia az agy olyan állapotromlását jelenti, amely tönkreteszi az emberek memóriáját, gondolkodásra való képességét, megváltoztatja a viselkedést és az érzelmeket. Az Alzheimer-kór – a demencia leggyakoribb formája – jelenleg nem gyógyítható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!