Vírusként kezelné a spermiumot egy új fogamzásgátló módszer

2021. augusztus 31. – 14:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fogamzásgátlás legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja az óvszer – de kreatív felhasználással olimpiai aranyérmet is hozhat –, aztán ott van a nőkre jóval több terhet rovó és a nemi betegségek szempontjából semmiféle védelmet nem nyújtó spirál, meg a hormonális fogamzásgátló tabletták, de most egy újabb módszer kidolgozása érik – írta a Wired. Más kérdés, hogy ez is nőkre hárítja a feladatot, de legalább nem lenne hatással a hormonháztartásra.

Monoklonális antitest

Az új eljárás lényege, hogy a hímivarsejtek ellen vetnék be a laborban kinevelt monoklonális antitesteket, amelyek tulajdonképpen vírusnak tekintenék a spermiumokat, és betegségként kezelve lépnének fel ellene. A monoklonális antitestek behatolnának a spermiumba, és megtermékenyítésre alkalmatlanná tennék. Az elképzelés szerint a hüvelyre lehet felvinni azt a réteget, amelyen a monoklonális antitestek vannak. Ezek egy napig tartó védelmet biztosítanának a hímivarsejtek ellen.

Az elképzelés nem teljesen új, korábban ezekre az antitestekre építve fogamzásgátló oltást is terveztek, ám a számításokat keresztülhúzta a kézenfekvő kockázat: mi van, ha ez egy életre terméketlenné tesz, vagy ellenkezőleg, mégsem nyújt valós védelmet minden felhasználónak.

Mostanra azonban az antitestek laboratóriumi kinevelése egyszerűvé és olcsóvá vált, így ha oltásról nincs is szó, egy recept nélkül kapható szer terve reálisnak tűnik – de még odébb van.

Az emberi kísérletek első klinikai fázisa már megkezdődött, ám legalább tíz év, mire valóban bevethető fogamzásgátló jelenhet meg a forgalomban.

A monoklonális antitest azonban ígéretes lehet a koronavírusok elleni védelemben is: az Egyesült Államokban az erre épülő bamlanivimabot tavaly engedélyezték, és Magyarországon is vészhelyzeti engedélyt kapott a szer. A készítmény egy olyan személy vérplazmájából készített monoklonális antitestre épül, aki már átesett a koronavírus-fertőzésen. Magyarországon kórházakban alkalmazzák is a bamlanivimabot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!