Nem az internet hozta létre a trollokat, csak láthatóbbá tette őket

2021. augusztus 31. – 10:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem az internettől váltak trollá, hanem az offline világban is sokszor faragatlanul viselkednek azok, akik névvel vagy név nélkül, előszeretettel kommentelnek minősíthetetlen stílusban – állítja egy amerikai–dán tanulmány, amelyről a Gizmodo.com számolt be.

Eszerint csupán láthatóbbá, hallhatóbbá tette az internet azokat, akik trollokként viselkednek, de nem ekkor váltak azokká. A kutatók szerint nem sikerült igazolni azt az előfeltevést, hogy azok, akik a neten durvulnak, szemtől szemben, élő kommunikációban sokkal szofisztikáltabban viselkednének, és csak a névtelenség vagy legalábbis a beszélgetőtárs fizikai távolsága miatt váltanak minősíthetetlen hangnemre – derült ki a kutatásban részt vett Alexander Bor bejegyzéséből.

Összefüggést inkább abban találtak, hogy az egyébként sem ellenséges stílust használók kevésbé szeretnek vitatkozni politikai kérdésekről a neten.

Hasonló adatokat mutatott a kutatás az egyébként nagyon különböző Egyesült Államokban és Dániában, ami szintén jelzi, hogy mélyebb összefüggés lehet a személyiség és a viselkedési stílusok között, amit kevésbé befolyásol az, hogy milyen platformon történik.

A kutatás arra jutott, hogy az online térben – és jellemzően a való térben is – trollkodók kognitív empátiája fejlett – azaz jól érzékelik, hogy milyen érzelmeket tudnak kiváltani megnyilvánulásaikkal –, de kevésbé fogékonyak az affektív empátiára, azaz arra az érzelmi visszajelzésre, amely belőlük együttérzést, részvétet, szégyenérzetet válthatna ki.

Igaz, a kutatás már csak azt tudja vizsgálni, hogy az online térben trollkodók hogyan viselkednek offline jelenleg. Azt nem, hogy ugyanezek hogyan viselkedtek még azelőtt, hogy a kommentelés lehetősége és általában a netes kommunikáció meghatározó érintkezési formává lett volna emberek milliárdjai számára.

Nem vizsgálta azt sem, hogy a nagy nyilvánosság előtt – bár sokszor anonim módon – megnyilvánulók viselkedése hogyan hathatott az offline viselkedésre. Márpedig nem zárható ki, hogy az egyre megszokottabb trollkodás a neten nyert polgárjogot, és innen szivárgott át az offline világba. Ettől még lehetséges, hogy valóban nem viselkednek szofisztikáltabban az online trollok a való életben, ám nem egyértelmű, hogy a folyamatnak valóban nem az internet volt az indikátora.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!