A házi macskáknak eszük ágában sincs dolgozni az ételért, ha erőfeszítés nélkül is hozzájuthatnak, állítja egy kutatás

2021. augusztus 21. – 07:05

A házi macskáknak eszük ágában sincs dolgozni az ételért, ha erőfeszítés nélkül is hozzájuthatnak, állítja egy kutatás
Fotó: Mikel Delgado et al / Animal Cognition

Másolás

Vágólapra másolva

Elsőre talán furcsán hangzik, de az állatok, sőt, még az emberek sem igazán szeretnek másokon élősködni. Ugyan logikusnak tűnik, hogy ha egy ember vagy egy állat anélkül is pénzhez vagy élelemhez juthatna, hogy meg kellene dolgoznia érte, örömmel válna ingyenélővé, ám számos kutatás bizonyítja, hogy nem ez a helyzet. Számos állatról tudjuk, hogy ha tehetik, megdolgoznak az ételért, de

a '80-as években emberekkel is végeztek olyan kísérletet, melyben az alanyok szívesebben húztak meg egy kart, hogy cukorkához vagy pénzérmékhez jussanak, pedig simán el is vehették volna azokat egy tálból.

A jelek szerint ugyanakkor nem minden állat osztja ezt a hozzáállást, egy friss kutatás újabb bizonyítékkal szolgált arra, hogy a macskák örömmel elfogadják az erőfeszítést nem igénylő kajaforrást ahelyett, hogy dolgoznának az ebédért. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez miért van így, a jelenség megértése azonban fontos szerepet játszhat a háziállatok jólétének javításában.

Ingyenélő állatok

Az Animal Cognition szaklapban nemrég megjelent kutatásban a University of California Davis macskákkal foglalkozó etológusai nem egy új jelenségre bukkantak rá, azt, hogy a macskák örömmel lesznek léhűtők, ha lehetőségük van rá, már 1971-ben bizonyították. Az akkor megjelent tanulmányban a kutatók hat házi macskát tanítottak meg egy ételadagoló használatára, majd laboratóriumi környezetben megvizsgálták, hogy mihez kezdenek, ha választaniuk kell az adagoló és egy könnyen hozzáférhető etetőtál között.

Mint kiderült, a macskák ebben a helyzetben a könnyen elérhető kaját részesítik előnyben, ami főleg azért volt furcsa, mert korábban számos kutatás bizonyította, hogy a madaraktól a rágcsálókon át a főemlősökig az állatok túlnyomó többsége szeret megdolgozni az élelemért. Ezt angolul contra-freeloadingnak nevezik (nagyjából anti-élősködésnek lehetne fordítani) és laboratóriumi, háziasított és fogságban tartott állatoknál egyaránt működik – a macskáknál viszont nem. A most megjelent tanulmány szerzői nem vették készpénznek a korábbi kutatást,

az volt a feltételezésük, hogy otthoni környezetben a macskák nagyobb kedvvel dolgoznának meg az ételért, ám mint kiderült, ez sem befolyásolja a preferenciáikat.

A kutatásban tizenhét ivartalanított, lakásban tartott házi macska viselkedését vizsgálták meg összesen tíz, egyenként félórás kísérlet segítségével. Ebből pedig kiderült, hogy a macskák így is inkább esznek a tálból, mint hogy nekiálljanak kipiszkálni az ételt az átlátszó etetőlabirintusból. Még a legaktívabb macskák is inkább választották ezt és az sem számított, ha valamelyik állatnak volt már tapasztalata az ilyesmivel. Négy macska azért megette a legtöbb ételt a labirintusból is, ám mint kiderült, ezek az állatok egyébként is többet ettek, ami kapcsolatot feltételez az éhségszint és a befektetett energia között. Nyolc macska viszont egyáltalán nem is nyúlt hozzá a labirintushoz, és egyik állat sem evett többet onnan, mint a tálból.

„Nem arról van szó, hogy minden macska kerülte volna a labirintust, de többet ettek a tálból, több időt töltöttek ott és gyakrabban döntöttek úgy, hogy kezdésképpen a tálnál próbálnak szerencsét. Számtalan kutatás létezik arról, hogy a madarak, rágcsálók, farkasok, főemlősök vagy akár a zsiráfok is szeretnek megdolgozni a kajáért, így elég meglepő, hogy ennyi faj mellett a macskákban nem mutatható ki ez a tendencia”

– magyarázta Mikel Delgado, a tanulmány első szerzője.

Nem pusztán lusták

A dolog azért is érdekes, mert arról nincs szó, hogy a macskák nem szeretik az ételt tartalmazó logikai játékokat. A macskatartók is tudják, hogy a kedvenceik szeretik az ilyesmit, Delgado egyik korábbi kutatásából pedig kiderült, hogy ezek jó hatással is vannak a cicákra. Emiatt nem valószínű, hogy simán csak lusták lennének, azt viszont nem lehet megmondani, hogy pontosan mi áll a háttérben. Nincs kizárva például, hogy a macskák azért nem akarnak dolgozni, mert az otthoni környezetben egyszerűen nincsenek rákényszerítve erre, más állatoknál azonban ez sem jelent hátrányt. Így valószínűbb lehet az a magyarázat, hogy a labirintus nem megfelelően stimulálja a macskákat, hiszen ragadozóként ők nem felkutatják az élelmet, hanem levadásszák.

A kutatók szerint azt is érdemes kiemelni, hogy ez a kutatás is egy relatíve kicsi mintával készült, emellett pedig az éhségszintet sem kontrollálták külön a tizenhét macskánál. A szerzők szerint ugyanakkor az alapján, hogy mennyit ettek, nem valószínű, hogy arról lenne szó, hogy nem érdekelte őket a kirakott étel. Ha sikerül megállapítani, hogy a macskák miért részesítik előnyben a könnyen elérhető ételt, az nemcsak tudományos szempontból lesz majd érdekes, abban is segíthet, hogy a macskatulajdonosok tovább javítsák a kedvenceik jólétét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!