Kudarcba fulladt a Perseverance marsjáró első mintagyűjtési kísérlete

2021. augusztus 7. – 09:29

Kudarcba fulladt a Perseverance marsjáró első mintagyűjtési kísérlete
A Perseverance marsjáró első marsi mintavétele során fúrt lyuk – Fotó: NASA / JPL-Caltech

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus 6-án, pénteken érkezett el legfontosabb részéhez a NASA legújabb marsi küldetése, ekkor kezdte meg ugyanis a mintagyűjtést a Marsra 2021. február 18-án megérkező Perseverance marsjáró, az első fúrás viszont kudarccal ért véget, a Földre érkező adatok szerint ugyanis a minta begyűjtésére és tárolására használt kémcső üres maradt.

„Nem voltunk egyből sikeresek, de mindig van egy kis kockázat, amikor valami teljesen újba vág az ember” – írta az első, sikertelen mintavételről szóló NASA-közleményben Thomas Zurbuchen, a NASA helyettes ügyvezetője. Hozzátette viszont, hogy a legjobb csapat dolgozik a küldetésen, és a jövőben sikerrel oldják meg a további mintavételeket.

Az adatok alapján a pénteki, első fúrás maga sikeres volt, a mintagyűjtés menetében sem találtak hibát, de végül nem érzékeltek kőzetet a fémcsőben. Ilyen hibával nem találkoztak a földi tesztelés során, így most a Perseverance-en található eszközök földi másán kell reprodukálniuk a problémát, hogy megtalálják a megoldást.

Az első elméletek szerint a hibát az is okozhatta, ha a fúrásra kiválasztott kőzet nem úgy reagált, ahogy a NASA előre várta, tehát nem biztos, hogy hardverproblémával van gond. A következő napokban az adatok kiértékelésével próbálják megérteni, hogyan maradhatott üres a cső.

A 2,7 milliárd dolláros projektet jelentő Perserverance 43 mintavételre alkalmas tubust vitt magával a Mars felszínére, de a NASA már előre tudta, hogy irreális elvárás lenne, hogy mind a 43-at megtöltsék, főleg, hogy most először próbálkoztak mintavétellel a bolygón. Ráadásul a mintavételi procedúra egyáltalán nem egyszerű, még a földi tesztelés közben, röviddel a kilövés előtt is komoly problémákat kellett megoldaniuk, mert a szennyeződést megelőzendő az egyik legtisztább földi tárgyat hozták létre a Perseverance készítésekor, a mintavételi tubusok viszont túl tiszták lettek, így egészen másképp viselkedtek, mint normális körülmények között.

A Perseverance legalább két földi évet jelentő kutatómunkájának fő célja az ősi marsi élet nyomainak felkutatása, ezért annyira fontos a mintavétel. Ezeket a mintákat viszont ténylegesen majd csak nagyjából 10 év múlva, egy újabb nagyszabású küldetés után tudják majd kielemezni, ehhez ugyanis vissza kell juttatni őket a Földre. A jelenleg terv szerint a NASA az Európai Űrügynökséggel közös küldetés során egy olyan eszközt juttatna a Marsra a 2020-as évek végén, ami képes összeszedni a Perseverance által gyűjtött mintákat, azokat áthelyezi egy másik eszközbe, ami egy kisebb rakétával vissza tudja juttatni azokat az űrbe, ahol egy szonda egy újabb begyűjtés után visszaindul velük a Föld felé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!