Automatikusan fog gyerekekről készült pornófelvételeket keresni az iPhone

2021. augusztus 5. – 22:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai iPhone telefonokon valamikor 2021-ben élesedik egy funkció, ami az iCloud rendszerében tárolt képeket ellenőrzi, és összeveti ismert, gyerekekről készült pornográf felvételekkel – jelentette be az Apple csütörtökön.

Ha a rendszer talál ilyen képeket, az eset egy hús-vér döntnökhöz kerül, aki értesítheti a hatóságokat. Az Apple szerint a hibás egyezések esélye egy a trillióhoz.

Az amerikai hatóságok a lefoglalt, gyerekekről készült pornóképeket és videókat numerikus kódokként tárolják egy adatbázisban, erre a kódra pedig már lehet keresni. Pontosan ezt fogja tenni majd az Apple rendszere, összeveti ezeket a kódokat az iCloudba feltöltött képekével. Ezt viszont a feltöltés előtt teszi meg, a felhasználó telefonján, mielőtt a kép megérkezne a felhőbe.

Az Apple szintén a jövőben azt tervezi, hogy a szülők számára elérhető lesz egy értesítés, ami jelez nekik, ha a gyerekeik meztelen képeket küldenek vagy fogadnak.

Matthew Green, a Johns Hopkins University kriptográfiai professzora szerint az Apple ezzel egy nagyon veszélyes precendenst teremt, egy olyan megfigyelési technológiát, amit aztán kihasználhatnak a hatóságok és a világ kormányai. Green azt nyilatkozta a New York Timesnak, hogy nem tudja, hogyan tud majd a cég innentől kezdve nemet mondani.

(Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!