Annyi jég olvadt el egy nap alatt Grönlandon, hogy abból egész Floridát el lehetne árasztani öt centiméternyi vízzel

2021. július 30. – 18:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei év legkomolyabb olvadási eseménye zajlik éppen Grönlandon az északi sarkköri hőmérséklet növekedése miatt, ez pedig ismét extrém mértékű jégveszteséggel jár. Csak kedden 8,5 milliárd tonnát veszített felszíni tömegéből a grönlandi jégtakaró, vasárnap óta pedig összesen már 18,4 milliárdot – írja a CNN.

A dániai Polar Portal tájékoztatása szerint az e heti esemény gigatonnában még mindig nem éri el a 2019-es extrém olvadást, ám a jég valamivel nagyobb területen olvad, mint két éve. Ted Scambos, a Coloradói Egyetemhez tartozó Nemzeti Hó és Jég Adatközpont kutatója szerint számottevő olvadást lehet megfigyelni, július 27-én pedig Grönland keleti részén a legészakibb ponttól egészen a legdélibbig megfigyelhető volt az olvadás, ami egyáltalán nem szokványos.

Egy, a Cryosphere szaklapban nemrég publikált kutatás szerint az 1990-es évek közepe óta a Földön 28 billió tonnányi jég olvadt el, melynek legnagyobb része az Északi-sarkvidékről tűnt el, beleértve ebbe Grönlandot is. Thomas Slater, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy az elmúlt évtizedben Grönlandon a jégfelszín olvadása súlyosabbá és kiszámíthatatlanabbá vált, ahogy pedig melegszik a légkör a sziget felett, a mostani extrém olvadáshoz hasonló események csak gyakoribbak lesznek majd.

Dacára annak, hogy a mostani jégolvadás nem jelentett rekordot, azt jól mutatja, hogy a klímaváltozás egyre több ilyen szakaszt idéz elő. Scambos szerint az adatokból az látszik, hogy a grönlandi jégtakaró egyre gyakrabban olvad, miközben a korábbi évtizedekben, évszázadokban rendkívül ritka volt a fagypont fölötti hőmérséklet a szigeten. 2019-ben Grönlandon összesen nagyjából 532 milliárd tonna jég olvadt el, a szokatlanul meleg tavasz, illetve egy júliusi hőhullám pedig szinte a teljes felszínt megolvasztotta. Ennek eredményeként a tengerszint 1,5 milliméterrel nőtt abban az évben.

Ahogy a sziget felszínét borító jégtakaró kiolvad, a part menti városoknak egyre gyakrabban kell majd szembenézniük áradásokkal, pláne amikor az extrém időjárás egyszerre jelentkezik a dagállyal. A grönlandi jég olvadása a jelenlegi várakozások szerint legjobb esetben is 2, legrosszabb esetben pedig akár 10 centivel is emelheti a tengerszintet. A kutatók szerint emiatt egyértelműen a klímaváltozás tehető felelőssé, ha pedig nem sikerül csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, a mostanihoz hasonló extrém események egyre gyakoribbak lesznek majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!