Egy orosz modul hibája miatt 45 fokkal megbillent a Nemzetközi Űrállomás, amellyel rövid időre a kapcsolat is megszakadt

2021. július 30. – 07:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Műszaki hiba miatt egy időre a pozíciója is módosult a Nemzetközi Űrállomásnak (ISS), amikor egy újonnan csatlakozott orosz kutatómodul fúvókái váratlanul bekapcsoltak, kimozdítva a helyéről a teljes komplexumot – írta a CNN.

A Nauka kutatómodul – amely a tervezettnél csaknem négy évvel később készült el – csütörtökön csatlakozott az űrállomáshoz, 8 órányi repülés után. A Proton-M rakétával végzett felszállás után már volt jele annak, hogy nem ment minden üzemszerűen, a modul ugyanis nem küldött jeleket a földi irányításnak.

Az orosz Nauka kutatómodul, nem sokkal a dokkolás előtt, útban a Nemzetközi Űrállomás felé – Fotó: AFP / Sputnik
Az orosz Nauka kutatómodul, nem sokkal a dokkolás előtt, útban a Nemzetközi Űrállomás felé – Fotó: AFP / Sputnik

A csatlakozás ennek ellenére sikerült az ISS Zvezda nevű orosz moduljánál a tervek szerint. Ezután azonban, amikor az űrhajósok kinyitották a modul ajtaját, az egység hajtóműve váratlanul beindult. Ettől ISS pozíciója is módosult, 45 fokkal megdőlt, több mint tíz percre a kapcsolatot is elveszítette vele a földi irányítás – közölte a NASA.

Az üzemanyagadagoló rendszer átvizsgálásának idejére az orosz egységből az űrhajósok átmennek az amerikai egységbe – közölte a Ria Novosztyi. A vizsgálatot az orosz fél folytatja le.

Igaz, a houstoni földi irányítás arra kérte az űrhajósokat, nézzenek ki az ablakokon, hogy látnak-e törmelékeket az űrállomás körül. A történtek ellenére ugyanakkor a NASA szerint sem az űrhajósok, sem az űrállomás nem volt veszélyben, kár sem keletkezett az emberiség legdrágább építményében.

A NASA korábbi helyettes vezetője, szerint azonban intő jel lehet a műszaki hiba. Lori Garver ellenőrizhetetlen kockázatnak nevezte, hogy az orosz fél gyártási munkájába nem láthatnak bele.

A Nauka 2017-ben indult volna, ám ezt előbb eg évvel, majd újabbakkal eltolták, épp az üzemanyag-adagoló rendszerrel kapcsolatos problémák miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől