Három érmet is szereztek a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián

2021. június 29. – 10:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szingapúr szervezte, de a járványhelyzet miatt online tartották idén a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát (IOI), amin 88 országból összesen 351 diák indult. A négyfős magyar delegáció tagjai egy ezüst- és két bronzérmet is szereztek – írja közleményében a Neumann Társaság. A verseny 2021. június 19. és 25. között zajlott, a hivatalos eredményeket június 28-án, hétfőn délután hirdették ki. A legmagasabb pontszámot elérő 30 versenyzőt díjazták aranyéremmel, 58 versenyző kapott ezüst-, illetve 85 versenyző bronzéremet.

Ezüstérmet Tóth Gellért, az Óbudai Árpád Gimnázium 12-edik évfolyamos diákja kapott, Varga Péter, a gimnázium azonos évfolyamra járó diákja pedig bronzérmet vihetett haza csakúgy, mint Szabó Kornél, aki a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium 12-edikes hallgatója. A magyar csapat negyedik tagja, Németh Márton a nagykanizsai Batthyány Gimnázium 10-edik évfolyamára jár, és élete első nemzetközi olimpiájaként az IOI 2021 elsősorban a tapasztalatszerzést szolgálta.

Érdekesség, hogy Németh Márton előtt két hellyel végzett Varga Zalán, ő azonban nem a magyar, hanem az új-zélandi csapat tagjaként versenyzett.

Szabó Kornél a hivatalos feladatok megoldásával szerzett bronzérme mellett az szabadidős CodeCombat verseny 1000 szingapúri dolláros szponzori díját is megnyerte. Ebben a fakultatív megmérettetésben egy videojáték virtuális katonáinak viselkedését kellett leprogramoznia a versenyzőknek JavaScript vagy Python nyelven.

A magyar csapat versenyzőit a saját tanáraikon túl az ELTE Informatikai Karának, illetve a Neumann Társaság tehetséggondozó szakosztályának munkatársai (dr. Zsakó László elnök, dr. Horváth Gyula, olimpiákért felelős alelnök, Nikházy László, az ELTE Informatika Doktori Iskola hallgatója) készítették fel a megmérettetésre.

Online részvétel, live kirándulás

A négytagú magyar delegáció tagjai az ELTE Informatikai Karának budapesti campusáról kapcsolódtak be a versenybe. A korábbi éveknél nehezebb versenyprogramozási feladatok megoldására szánt órákon kívül a szingapúri szervezők online aktivitásai, többek közt a YouTube-on keresztül élőben közvetített kirándulások, illetve a magyar csapat számára szervezett helyi kirándulások színesítették a programot.

Dr. Horváth Gyula, az ELTE Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatikai Tanszék címzetes egyetemi docense, az IOI 2021-en induló magyar csapat vezetője a közleményben azt mondta, hogy a mostani résztvevők közül eddig globális informatikai diákolimpián egyik idei versenyzőjük sem szerzett még tapasztalatot.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia előtt az Európai Lány Informatikai Diákolimpia zajlott, ez volt az első ilyen verseny, és rögtön született is rajta magyar érem: a négyfős magyar csapatból Éles Júlia, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója szerzett ezüstérmet. A június 13–19. között megrendezett eseményen a világ 43 országából 156 középiskolás vett részt online, bővebben itt írtunk róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!