Informatikai diákolimpián szerzett ezüstérmet a magyar lánycsapat egyik tagja

2021. június 22. – 09:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2021-ben rendezték meg először az European Girls's Olympiad in Informatics (vagyis Európai Lány Informatikai Diákolimpia) versenyt, amin rögtön lett is magyar érem: a négyfős magyar csapatból Éles Júlia, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója ezüstérmet szerzett. A június 13–19. között megrendezett eseményen a világ 43 országából 156 középiskolás vett részt online.

A Neumann Társaság sajtóközleménye szerint a tizenegyedikes Éles Júlia korábban több hazai tanulmányi versenyen, így a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Versenyen és az Országos Magyar Matematika Versenyen is dobogós helyen végzett. „Rengeteget gyakoroltam, igyekeztem többféle feladatot látni, a problémákat minél több oldalról megközelíteni. Szerintem a megfelelő felkészülés nyitja a gyakorlás és a nyitás az új dolgok felé” – reagált helyezésére Éles Júlia.

A középiskolás lányok idén rendszeresen felkészítő foglalkozásokon vettek részt, és mentorok is segítették a munkájukat. Ezután a válogatóversenyeken négyen vívták ki a jogot, hogy Magyarországot képviselhessék az EGOI-n. Kelemen Anna, a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium idén érettségizett diákja csupán egyetlen ponttal maradt le a bronzéremről. Ugyancsak részt vett az első EGOI-n Nagy Boglárka, aki szintén a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja a tizedik évfolyamon, illetve Ottrok Veronika, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tizenegyedikes tanulója.

Az EGOI szervezőinek célja, hogy a verseny révén arra bátorítsák a fiatal lányokat: foglalkozzanak számítástechnikával. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sok lány azért nem választ szakmát az infokommunikációs szektorban, mert a több évtizedes sztereotípiák miatt ma is sokan tartják azt férfias pályának. Az EGOI-n a többi diákolimpiához – így például a CEOI-hoz, IOI-hoz – hasonlóan versenyprogramozási feladatokat kell megoldaniuk a versenyzőknek, a feladatok a lányok versenyén sem könnyebbek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!