A Nemzetközi Űrállomáson is használható mosószerrel kísérletezik a NASA

2021. június 22. – 20:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai űrkutatási hivatal évente több tonna ruhát dob ki, mivel egyelőre nincs megoldva, hogy az űrhajósok öltözékét tisztítani lehessen a Nemzetközi Űrállomáson. De ezen már jövőre változtatni akarnak.

A Nemzetközi Űrállomáson az űrhajósok addig hordják ruháikat és alsóneműiket, míg teljesen el nem koszolódnak, a piszkos ruhát pedig az atmoszférába küldve elégetik. A NASA ezért összefogott a Procter & Gamble-lel (P&G), hogy kitalálják, mi lenne a legjobb megoldás az űrhajósok ruháinak tisztítására az űrben, hogy azokat akár évekig is használni lehessen, akárcsak a Földön.

A cincinnati vállalat kedden bejelentette, hogy hamarosan mosószert és folteltávolítót küld az űrállomásra a szennyezett és izzadt ruhák tisztítása érdekében. „A rakéták raktere szűkös, a szállítás drága: miért pazarolnák azt új ruhákra, ha a ruháikat frissen és illatosan lehetne tartani. Ha kiszámoljuk, hogy egy űrhajósnak évente 68 kilogramm ruhára van szüksége az űrben, ez gyorsan összeadódik, különösen egy hároméves Mars-misszió esetén” – mondta Mark Sivik, a P&G egyik vegyész szakembere.

Shannon Walker, a NASA űrhajósa és az Expedition 64 fedélzeti mérnöke átadja az ISS parancsnokságát a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) űrhajósának, Hoside Akihikónak a Nemzetközi Űrállomáson 2021. április 27-én – Fotó: HANDOUT / NASA TV / AFP
Shannon Walker, a NASA űrhajósa és az Expedition 64 fedélzeti mérnöke átadja az ISS parancsnokságát a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) űrhajósának, Hoside Akihikónak a Nemzetközi Űrállomáson 2021. április 27-én – Fotó: HANDOUT / NASA TV / AFP

Az űrállomás űrhajósai naponta két órát edzenek, hogy ellensúlyozzák a súlytalanság izom- és csontkárosító hatásait. Ezért edzőruhájuk hamar izzadt, büdös lesz. Leland Melvin, a NASA volt űrhajósa arról számolt be, hogy pólóik, rövidnadrágjaik és zoknijaik annyira elpiszkolódnak, hogy hetente kell cserélni azokat.

A speciális antimikrobiális ruhák sem nyújtanak megoldást a problémára, ezért a P&G decemberben felküldi az űrállomásra a kifejezetten az űrbe szánt mosószert, hogy a tudósok megvizsgálhassák, hogyan reagálnak az enzimek és más összetevők a hat hónapos súlytalanságra. Jövő májusban pedig folteltávolítókat szállítanak az űrhajósoknak.

Ezzel egyidejűleg a P&G olyan mosó- és szárítógépet fejleszt, amely minimális mennyiségű víz és mosószer felhasználásával a Holdon vagy akár a Marson is működhet. Egy ilyen gép hasznosnak bizonyulhatna a Föld vízben szűkölködő vidékein is. (via MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!