Nyolcból nyolc: tovább hódítja a marsi eget a marshelikopter

2021. június 22. – 16:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sikerrel vette a nyolcadik repülését is a NASA 1,8 kilogrammos marshelikoptere, az Ingenuity, ami ezúttal 77,4 másodpercet töltött a marsi levegőben, ezalatt 160 métert tett meg, a repülés végén pedig 133,5 méterre landolt a Perseverance marsjárótól.

A hétfői repülés két héttel követte az előző, hetedik repülést – sorban ez volt a harmadik repülés, aminek a végén a felszálláshoz képest új helyen landolt. Az ilyen repülésekre akkor szánta el magát a NASA, amikor az Ingenuity sikerrel teljesítette az eredetileg tervezett öt, a technikai bemutató szakasz részét képző repülést. Ezek sikerén felbuzdulva a NASA meghosszabbította a drón küldetését, és már a működésének hasznát illusztrálják. Többek között azzal, hogy légi felderítést végez az ősi marsi élet nyomai után kutató Perseverance-nek, illetve hogy 3D-s képeket készít a levegőből.

A küldetés folytatásától az sem tántorította el a NASA-t, hogy a hatodik – első nem tervezett – repülés során egy technikai hiba miatt komolyabb repülési anomália lépett fel. A navigációs kamera képei közül egy kiesett, ezért az Ingenuity folyamatosan rossz képhez igazította a manővereit, ettől pedig túlságosan is megbillent, de végül sikerrel szállt le.

A SpaceNews egyik szakírója, Jeff Foust szerint elképzelhető, hogy az Ingenuity a sikereinek hála még több hónapig munkában lesz. Foust egy, a NASA marskutató részlegét tanácsokkal ellátó csoporttól úgy értesült, hogy a drón havi pár repülésre számíthat több hónapon át. Ha így lesz, sokáig segítheti a Perseverance haladását és útvonaltervezését – ez akár abban is kapóra jöhet, hogy jobban megkíméljék a marsjáró kerekeit, mint a Curiosityvel tették.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!