Levéltárost keres a Cambridge-i Egyetem Stephen Hawking munkáinak katalogizálására

2021. június 21. – 11:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tudós hagyatéka közkincs lesz, irodáját pedig kiállítják.

Levéltárost keres a Cambridge-i Egyetem könyvtára Stephen Hawking fizikus tízezer oldalas achívumának katalogizálására, amelyet közkinccsé akarnak tenni az interneten, és amelyet kutatási célokra is felhasználhatnak a jövőben a tudósok. Mint arról a Telex.hu is számot adott, az egyetem a közelmúltban jelentette be, hogy a 2018 márciusában elhunyt világhírű fizikus tudományos írásait és személyes tárgyait nemzeti értékként őrzik meg az örökkévalóság számára az intézményben és a londoni Science Museumban.

A 160 doboznyi és mintegy egymilliárd forint értékűnek tartott archív anyag között tudományos iratok, köztük a tudósnak a fekete lyukak terén végzett úttörő kutatását rögzítő munkái, 1944 és 2008 között írt levelek és asszisztenseinek feljegyzési, de televíziós szerepléseinek leiratai is megtalálhatók.

A jelentkezőknek jelentős tapasztalattal kell rendelkezniük tudományos anyagok archiválása terén, de szükség van arra is, hogy a második világháború utáni korszakot és a kortárs tudományt is jól ismerjék vagy érdeklődjenek iránta – írja BBC News.

„Nincs kétségem afelől, hogy ez egy hatalmas kihívás. A levéltáros egyik feladata lesz, hogy megértse Hawking professzor munkásságának összefüggéseit, azt, hogy kivel és mikor dolgozott együtt”

– közölte Katrina Dean, az egyetemi könyvtár archívumának és modern kori kéziratainak őrzője. Hozzátette ugyanakkor, hogy

„nem vákuumban dolgozunk, együttműködünk kollégáinkkal és vannak szakembereink itt az egyetemen”.

Hawking cambridge-i egyetemi irodáját a londoni Science Museumban állítják ki a következő évben néhány kiválasztott ereklyével. Láthatóak lesznek egyebek között a tudós egyedi gyártású kerekesszékei, beszédszintetizátora, irodai bútorai.

A remek humorú Hawking igazi popikon volt, és amióta Magyarországon is népszerű az Agymenők (The Big Bang Theory) sorozat, Sheldon Cooper személyében alighanem sokan tudnánk javasolni egy álomjelentkezőt a feladatra. Ám sajnos Sheldon csak kitalált személy, így az egyetemnek még keresnie kell a legalkalmasabb aspiránst.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!