Megint áttelepült a marshelikopter, ezúttal anomália nélkül

2021. június 9. – 19:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ingenuity marshelikopter hetedik repülése is sikeres volt, közölte a NASA szerdán. Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal közlése szerint a hatodik repüléssel szemben ezúttal nem jelentkezett a navigációs kamera képeinek feldolgozása során tapasztalt anomália, így az első öt kísérlethez hasonlóan simán zajlott a repülés, ami során majdnem 63 másodpercet töltött a magasban a drón, és 106 méterre a felszállási helyétől landolt.

Ez volt a második olyan repülés, ami során a felszállás és a leszállás helye eltért egymástól, vagyis az Ingenuity most már apránként délre haladva követi a Perseverance marsjáró útját. A hetedik repülés közben a korábbi sebességi rekordját (4 m/s) állította be, eközben színes sztereóképeket készített, hogy bemutassa, milyen módon tudja segíteni a levegőből a marsjáró haladását.

A NASA eredetileg 30 napos küldetést tervezett az Ingenuity számára, ám mivel az 1,8 kilós helikopter remekül megbirkózott a földinél 100-szor ritkább légkörben való repüléssel, az űrhivatal mérnökei úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják a missziót, és a technológiai bemutató után a működési lehetőségeket is megpróbálják a lehető legjobban kiaknázni.

A Perseverance marsjáró eközben már több mint 100 napja dolgozik a Mars felszínén, ahol a fő célja az ősi marsi élet jeleinek kutatása lesz a Jezero-kráter egyik egykori deltájában.

A két, februárban a Mars felszínére jutó eszköz pontos haladását ezen a térképen lehet követni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!