Őskori szarvasábrázolásokat talált egy amatőr régész egy skót barlangban

2021. június 1. – 12:38

frissítve

Őskori szarvasábrázolásokat talált egy amatőr régész egy skót barlangban
Forrás: Historic Environment Scotland

Másolás

Vágólapra másolva

Teljesen véletlenül talált meg több őskori, gímszarvasokat ábrázoló vésetet egy amatőr régész az Egyesült Királyság egyik legismertebb újkőkori és bronzkori lelőhelyének számító skóciai Kilmartin-szurdokban. A szakértők szerint a vésetek az újkőkorszakból, vagy a korai bronzkorszakból származhatnak és a maguk nemében a legrégebbiek lehetnek az országban – írja a The Guardian nyomán az MTI.

A nagyjából 4-5000 éves vésetek két hím, kifejlett aganccsal rendelkező gímszarvast, illetve több kisebb szarvast ábrázolnak és a korai bronzkort átívelő időszakból származik, és az első olyan véset, amit a lelőhelyen felbukkant őskori csésze- és gyűrűjelölések mellett találtak. A vésetekre egy régész végzettségű amatőr régész, Hamish Fenton talált rá, aki alapvetően egy bronzkori temetkezési halmot próbált meg felfedezni. A férfi az egyik üregbe bemászva vette észre a falon található különös mintákat, melyekről hamar kiderült, hogy szarvasokat ábrázolnak.

„Ahogy körbevilágítottam a fáklyával, feltűnt, hogy olyan mintázatok vannak a falon, amik nem lehetnek természetesek. Először egy fejjel lefelé látható szarvast fedeztem fel, aztán szép lassan a többi állat is kirajzolódott. Ez egy egészen váratlan, és lenyűgöző élmény volt, számomra az ilyen felfedezések jelentik a régészet igazi kincseit, mert segítenek átértelmezni a múltunkat”

– mondta Fenton.

A lelőhely tulajdonosa, a Historic Environment Scotland azóta elzárta a területet, hogy tüzetesebben is megvizsgálhassák a kamrát, és megtehessék a megóvásához szükséges intézkedéseket. Azt is közölték, hogy már el is készítették a részletes 3D-s modelleket a helyszínről, melyek segítségével megfelelően lehet tanulmányozni az egyébként elég halvány ábrázolásokat.

Tertia Barnett, a projekt kutatásvezetője elmondta, hogy ez az első eset, hogy őskori állatábrázolást találtak Skóciában, a felfedezés pedig azért is fontos, mert a figuratív stílusuk cáfolhatja a korábbi feltételezést, mely szerint ekkoriban elsősorban geometriai formák voltak jellemzőek a brit barlangművészetre. Mint mondta, a kora bronzkorszakból származó szarvasábrázolásokat korábban is találtak már, de ezek anatómiailag közel sem voltak annyira pontosak, mint a mostani vésetek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!