Különleges archívumban gyűjtik össze Stephen Hawking tudományos munkásságát

2021. június 1. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

A Cambridge-i Egyetem könyvtárában alakítanak ki különleges archívumot Stephen Hawking munkásságának megőrzésére. Az archívumban a legendás fizikus nagyjából 10 ezer oldalnyi feljegyzése és tanulmánya lesz majd elérhető, a tervek között pedig szerepel a tudásanyag digitalizációja, és online, ingyenesen elérhetővé tétele is. A londoni Science Museum emellett Hawking egykori irodáját, és több személyes tárgyát is megkapja – írja a Live Science.

Hawking tudományos szövegeinek értékét 2,8 millió fontra(több mint egymilliárd forintra) becsülték, az irodája pedig 1,4 millió fontot érhet, de a fizikus esetében természetesen mindkét összeget jócskán meghaladja a munkásságának szellemi értéke. Azzal, hogy most Hawking személyes feljegyzéseibe, esszéibe, vagy éppen Az idő rövid történetének egy korai kéziratába is betekintést nyerhetünk, a Cambridge-i Egyetem könyvtárosa, Jessica Gardner szerint minden eddiginél jobban megérthetjük a tudóst, és vele együtt járhatjuk be a világegyetemet.

Stephen Hawking 2016-ban egy New York-i sajtótájékoztatón. Forrás. Timothy A. Clary / AFP
Stephen Hawking 2016-ban egy New York-i sajtótájékoztatón. Forrás. Timothy A. Clary / AFP

A fizikus személyes tárgyait, köztük a beszédszintetizátorát, hat neki készített kerekesszéket, könyveket, Star Trekes apróságokat, illetve egy fiatalkorában hordott evezős dzsekit a londoni Science Museumban állítják majd ki. A múzeumban a tervek szerint idővel rekonstruálják majd Hawking irodáját is, pontosan abban a formájában, ahogy a tudós is használta azt. Sir Ian Blatchford, a Science Museum Group vezetője elmondta,

azzal, hogy megőrzik az utókornak Hawking irodáját, a jövő generiáció számára is lehetővé teszik, hogy elmerülhessenek a fizika törvényeit átformáló elméleti fizikus világában.

Hawking gyerekei közleményükben ugyancsak azt emelték ki, hogy remélik, apjuk tudományos karrierje a jövőben is inspirálni fogja a jövő tudósait. Emellett pedig kiemelték, hogy Stephen Hawking évtizedekig részese volt a Cambridge-i Egyetem életének, illetve a Science Museummal is kiváló kapcsolatot ápolt, így helyesnek tűnik, hogy ezek a kapcsolatok halála után is hosszú évekig fennmaradjanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!