Európa legtisztább fürdőhelyeit Ausztriában és Horvátországban kell keresni

2021. június 1. – 18:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az európai fürdőhelyek közel 83 százaléka megfelelt az Európai Unió legszigorúbb, a „kiváló” vízminőségi osztályra vonatkozó előírásainak 2020-ban – derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) friss jelentéséből.

Európa-szerte 22 276 fürdőhelyen vizsgálták meg a víz minőségét, a vizsgált területek 93 százaléka elérte a minimális, „tűrhető” vízminőséget. Öt országban – Cipruson, Ausztriában, Görögországban, Máltán és Horvátországban – a fürdőhelyek legalább 95 százaléka volt „kiváló” minőségű. Tavaly 296 európai fürdőhely (1,3 százalék) volt „kifogásolt” minőségű.

Magyarországon összesen 264 fürdőhelyet vizsgáltak meg, ebből 184 (69,7 százalék) kapott „kiváló” minősítést, és a fürdővizek 88,6 százaléka felelt meg a minimális minőségi előírásoknak.

A Balaton-parti fürdőhelyek legtöbbjénél „kiváló” volt a víz minősége, a „kifogásolt” kategóriába többek között a tiszakécskei Tisza-parti strand és a Vadkerti-tó került.

Az EEA szerint az elmúlt 40 évben jelentősen javult az európai fürdőhelyek vízminősége, ami az Európai Unió fürdővízminőségi irányelvének is köszönhető. Az irányelvvel és az egyéb uniós környezetvédelmi jogszabályoknak köszönhetően csökkent a fürdővízbe kerülő kezeletlen vagy csak részben kezelt települési és ipari szennyvíz mennyisége.

A jogszabály szerint a vízben kimutatott fekális eredetű baktériumok számától függően a fürdővíz minősége a „kiváló”, a „jó,”, a „tűrhető” vagy a „kifogásolt” osztályba sorolható. A „kifogásolt” minősítésű vizek esetében a tagállamoknak intézkedéseket kell hozniuk, ami lehet a fürdőzés megtiltása, a fürdőzés ellenjavallatára irányuló figyelmeztetés, a lakosság tájékoztatása, vagy megfelelő kiigazító intézkedések meghozatala.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!