Űrszemét ütött lyukat a Nemzetközi Űrállomás egyik robotkarján

2021. május 31. – 19:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy darab űrszemét ütődött a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 nevű robotkarjának, és egy kis lyukat ütött rajta, de a kar továbbra is el tudja látni a feladatait – írja a Space.com.

A robotkaron keletkezett lyuk – Kép: NASA/CSA
A robotkaron keletkezett lyuk – Kép: NASA/CSA

A Kanadai Űrügynökség (CSA) 2001 óta üzemelő eszközén május 12-én vették észre a sérülést, de a CSA csak a napokban számolt be róla egy blogbejegyzésben. Azt írták, az apró ütközés szerencsés találat volt, mert egy viszonylag kicsi robotkart sikerült eltalálni: A Canadarm2 17,6 méter hosszú, de csak 35 centiméter széles.

A Canadarm2-nek hamarosan egy másik kanadai eszközt, a Dextre-t kell majd a helyére illesztenie, hogy az átvegye egy meghibásodott modul helyét, de a CSA szerint a kis űrbaleset nincs hatással erre a műveletre.

Az űrszemét egyre nagyobb veszélyt jelent a Föld körüli pályán szolgálatot teljesítő űreszközökre, pláne mióta egyre több apró műholdat bocsátanak fel. A SpaceX például már szinte hetente indít útnak műholdakat a Starlink nevű internetszolgáltatása kiépítéséhez. De a természetes objektumok, például az apró kövek vagy az űrpor is okozhat problémát. Az Egyesült Államok Űrfelügyeleti Hálózata 23 ezer ilyen objektumot monitoroz, de a legapróbbak túl kicsik ahhoz, hogy időben észlelni lehessen őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!